Leuke bezienswaardigheden in Limburg!

Leuke bezienswaardigheden in Limburg!

Zoals het er nu naar uitziet zit ik over niet al te lange tijd op het Vrijthof in Maastricht. De tickets voor het concert van André Rieu en zijn Johan Strauss Orkest zijn besteld. Het belooft een bijzonder uitje te worden in de hoofdstad van een van de mooiste provincies van ons land, want zo mag Limburg met haar heuvelachtige landschap en sprookjesachtige vergezichten dacht ik wel gekwalificeerd worden. Mooi Limburg! De Limburgse band Rowwen Hèze schreef er al vele mooie nummers over en terecht. Een provincie meer dan de moeite waard om te bezoeken, wandelend of fietsend de prachtige natuur ontdekken, kastelen bekijken of genieten in pretparken. De keuze aan mogelijkheden voor ontspanning en vermaak is er onbeschrijflijk groot. Een kleine greep uit het overstelpende aanbod wil ik u niet onthouden, maar weet ook: Limburg is meer, veel meer dan dit.

Mergelland

Allemachtig prachtig is bijvoorbeeld een bezoek aan Mergelland in het Limburgse Heuvelland. Zonder meer een plekje waard in de top van de leukste uitjes in Limburg. Het Mergelland wordt ook wel Krijtland genoemd, waarvan de kern wordt gevormd door het Plateau van Margraten met unieke hellingbossen, maar onder meer ook met natuurreservaat de Bemelerberg en een hamsterreservaat, waar de korenwolf huist.

GaiaZoo

Een andere topper op de lijst van de leukste Limburgse uitjes is GaiaZoo. Sterker nog, de attractie uit Kerkrade is pas door de ANWB uitgeroepen als het leukste uitje in Nederland. Dat moet je gezien hebben. De dierentuin is vernoemd naar Gaia, godin van de aarde. Naast allerlei leuke, bezienswaardige dieren zijn er ook prachtige attracties te vinden als Snowworld en Megaland. Het 25 hectare grote park ligt in de Anstelvallei en is onderdeel van de toeristische zone Parkstad Limburg.

Kasteeltuinen

Van een heel andere orde, maar minstens zo aantrekkelijk zijn de Kasteeltuinen in Arcen. Ook deze verdienen een plekje op de ranglijst van mooiste uitjes in Limburg. Een verrukking voor iedereen van alle leeftijden. Er heerst altijd volop bedrijvigheid op het landgoed. Een waar paradijs voor kijker en doener.  Het Kasteel Arcen werd gebouwd op de restanten van het kasteel Het Nije Huis, dat in het verleden verwoest werd. Bij het kasteel bevinden zich rond een ruime kasteelhof nog het Koetshuis, maar ook de Oranjerie en een poortgebouw met diverse ruimtes. Bijzonder bezienswaardig is een rododendrontuin op het kasteeleiland. Het terrein van de kasteeltuinen is verdeeld in thematische onderdelen, gerelateerd aan tuinen, natuur en cultuur. Prachtig aangelegd om uren in rond te dwalen en telkens weer iets nieuws te ontdekken. Je raakt er nauwelijks uitgekeken. En natuurlijk is er ook een speeltuin waar de kleintjes naar hartenlust kunnen spelen en ravotten.

Maastricht

Hoog in de top tien van leukste uitjes staat een bezoek aan de hoofdstad Maastricht. De schoonheid van de stad aan de Maas laat zich feitelijk met geen enkele stad vergelijken. Je proeft er de eeuwenoude historie, maar ziet er tegelijk ook hedendaagse ontwikkelingen. De stad aan de voet van de bezienswaardige Sint-Pietersberg, biedt alles wat een mens zich maar wensen kan en meer. Haar prachtige parken, heerlijke straatjes, talloze monumenten en historische bouwwerken lonken en nodigen een ieder uit tot een nadere inspectie. Ik kan niet anders zeggen dan 'gewoon eens doen'!

Drielanden Punt

Uitnodigend in Limburg is ook het Drielanden Punt. Een attractie die nauwelijks nog introductie behoeft. Misschien is niet iedereen er al eens geweest, maar iedereen heeft er zeker van gehoord. Absoluut een romantisch stukje Nederland. Nergens anders is het landschap zo heuvelachtig en het is het enige punt waar de grenzen tussen Nederland, België en Duitsland samenkomen. Op het Nederlandse deel van de Vaalserberg vinden we het Labyrint Drielandenpunt. Een doolhof naar het middelpunt van de berg, dat omgeven wordt door mooie wandelpaden en hoge hagen. Een uitkijktoren biedt een ongeëvenaard mooi uitzicht op de adembenemende omgeving. Een omgeving met onder andere prachtige bezienswaardige torens en kastelen. 's Avonds feeëriek verlicht. Het echte leven verbeeldt in een sprookjesachtig plaatje. De werkelijkheid is er mooier dan 's mens wildste fantasieën.

Nationaal Park Maasduinen

Dat geldt ook voor Valkenburg met het oudste natuurlijke theater van Nederland en haar vele grotten. Zeer bezienswaardig allemaal. Dat geldt ook in hoge mate voor het Nationaal Park Maasduinen, waar je eindeloos kunt genieten van ongerepte flora en fauna. De natuur is er uniek met heide-, stuifzand-, boslandschappen en natuurlijk de rivier de Maas. Je kunt er vogels spotten in speciale hutten, kuddes schapen en geiten zien, maar bijvoorbeeld ook historische bijzonderheden, zoals de Scherpenheuvel, die je tegenkomt als je een van de vele wandelroutes volgt in dit gebied.

Vrijthof

En dan het Vrijthof. Misschien wel met stip op 1 in de lijst van meest aantrekkelijke uitjes in Limburg. Het plein is wereldberoemd in Nederland. Het plein met zijn vele caféterrassen en talrijke monumenten ademt als geen andere de Limburgse gemoedelijkheid. Alles in de provincie is er een weldaad voor de rusteloze ziel, die op zoek is naar optimaal genieten in alle opzichten. Ik heb er persoonlijk al vaak van genoten en ga het binnenkort weer doen. Misschien komen we elkaar daar wel tegen. Ik weet nu al dat ik er in elk geval veel plezier aan beleef. Of, zoals men in het Limburgs ook wel zegt: ‘k Heb d’r kant oaregheid aan. Ik hoop u ook als u gaat.

Leuke uitjes in Zeeland voor het hele gezin!
Naturalis is niet mis

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 25 juli 2024
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.