Ommen is grandioos mooi!

Ommen is grandioos mooi!

Je ligt daar al eeuwen tussen bossen en hei. Spanjaarden, Fransen, trokken aan je voorbij. Men plunderde, roofde en brandde je plat. Maar je bent weer herboren m'n mooie stad. Zo luidt het eerste couplet van het volkslied van de gemeente Ommen in de provincie Overijssel. Een heerlijk gemoedelijk, lieflijk, stadje aan de rivier de Vecht. Een moderne plaats waar tegelijk veel bewaard is gebleven uit vervlogen tijden met volop rust en ruimte.

Verrassend

Het gevarieerde landschap rondom Ommen en haar bosrijke natuur verrast elke bezoeker. Mij overigens niet, want ik ken Ommen als mijn broekzak en weet ’het verveelt nooit’. Jarenlang achtereen kampeerden we op verschillende campings, die als uitvalsbasis fungeerden voor prachtige wandel- of fietstochten in de bosrijke omgeving of voor een bezoek aan het stadje zelf om er een rustgevende vaartocht over de Vecht te maken, lekker rond te struinen op de Ommer Bissingh of heerlijk rond te neuzen in het Tinnen Figuren Museum. Allemaal grandioos mooi voor jong en oud, die volop mogelijkheden tot vermaak vinden in Ommen. Ik herinner mij hoe de dag in Ommen altijd te kort was.

Zuute plassie

Je raakt niet snel uitgekeken in Ommen. Een plaats, die een prominente plek inneemt in het onbeschrijflijk mooie Vechtdal. Een stadje met volop bezienswaardigheden, meer dan genoeg mogelijkheden om uitgebreid te shoppen, maar ook om er te smullen van speciale Vechtdalproducten in een van de talrijke horecagelegenheden. Overigens kent Ommen ook haar eigen lekkernij in de vorm van ‘het zuute plassie’. Een typische Ommense lekkernij, die er met name verkrijgbaar is rond de tijd van Sinterklaas. Een luxe broodje met stroop en anijs als voornaamste smaakmakende bestanddelen. Met een beetje boter om je vingers bij af te likken, kan ik je zeggen.

Musea in Ommen

Ommen is al jaren een belangrijke toeristische trekpleister. Er valt dan ook van alles te zien. Meer dan bijzonder is in dit verband bijvoorbeeld het Fietsmuseum aan de Brugstraat. Het museum geeft de bezoekers een goed beeld van de ontwikkelingen van de fietsen door de jaren heen. Ook fietsverzamelobjecten werden er tentoongesteld evenals een collectie historische kleding afkomstig van het Cultuurhistorisch Centrum Ommen.

Ook leuk is het reeds genoemde Nationaal Tinnen Figuren Museum. Dit museum vind je in het vroegere stadhuis van Ommen, nabij de brug over de Vecht. In het museum kun je verschillende figuren vinden van tin, papier, blik, kunststof of papier-maché, die allemaal in diorama’s geplaatst zijn. Het museum is uniek in zijn soort en uw bezoek absoluut meer dan waard.

Konijnenbelt en Den Oordt

Bezienswaardig zijn ook de verschillende molens in Ommen, waaronder de zogenaamde Konijnenbelt. Deze korenmolen is een achtkantige windmolen, die genoemd is naar de voormalige eigenaar Hendrik Konijnenbelt. De molen is in 1806 gebouwd als oliemolen en pelmolen. Het is een stellingmolen, die hoofdzakelijk uit hout opgetrokken is. De molen heeft een roemruchte geschiedenis waar de molenaar maar al te graag over vertelt.

Dat geldt ook voor molen Den Oordt. Deze molen is een van de weinige resterende zeskanten windmolen in Nederland. In 1824 is de molen aangekocht door timmerman Roelof Makkinga en herbouwd als zaagmolen op De Oord. In het midden van de twintigste eeuw raakte de molen in verval. In 1954 is het complex verkocht aan de gemeente Ommen. Onder de molen is een streekmuseum gevestigd.

Mooie kunst

Naast verschillende molens kun je in Ommen ook elf oorlogsmonumenten vinden en verschillende objecten of sculpturen als kunst in de openbare ruimte. Beelden die de mondhoeken van menigeen zal doen krullen, zoals het beeld ‘Bokje op ei. Plezierig is zeker ook de aanblik van ‘man met kruiwagen’, ‘de twee tronen’ bij De Stuw in Vilsteren en de kring van 5 mensen in Ommen. Alles bij elkaar zeer bezienswaardige kunst, die nadere bestudering waard is.

Kasteel Eerde

In het stadje Ommen kan iedereen zich vermaken. Argeloos verstrijkt er de tijd. Zoveel te zien, zoveel te beleven. Onder andere ook in Eerde, een van de in totaal achttien buurtschappen in de gemeente Ommen. Eerde is bijzonder oogstrelend en met name kasteel Eerde, dat uit de veertiende eeuw stamt. Werkelijk een plaatje. Eerde kent net als de hele gemeente Ommen veel natuurschoon. Zo is in het Eerder-Achterbroek het oude Saksische cultuurlandschap nog zeer fraai bewaard gebleven. Vermaard is hier ook de Steile Oever aan de voet van de Besthmenerberg, gevormd in een buitenbocht van een meander van de rivier de Regge. En dan is er bijvoorbeeld ook de zandverstuiving de Sahara in de boswachterij van Ommen. Een geweldige plek voor kinderen om er heerlijk te ravotten, maar ook bijzonder om er de mooiste natuurwandelingen te maken.  

Ommerschans

Dat kan overigens ook heel goed in de Ommerschans. Een andere bezienswaardige buurtschap en een voormalig vestingwerk in het noorden van de gemeente Ommen. De Ommerschans maakte deel uit van een hele linie van verdedigingswerken. De Ommerschans werd omstreeks 1625 gebouwd om de weg die door het ontoegankelijke veen van Ommen naar Zuidwolde liep, te verdedigen tegen de Spaanse troepen. In 1819 werd het terrein in bruikleen gegeven aan de Maatschappij van Weldadigheid, die er een bedelaarskolonie stichtte.

Warm onthaal

In 2018 is het 200 jaar geleden dat de Maatschappij van Weldadigheid werd opgericht. De Vereniging de Ommerschans heeft al laten weten het jubileum groots te gaan vieren. Wellicht een goede reden om ook dan een bezoek te brengen aan Ommen, dat altijd klaarstaat om haar gasten warm te onthalen. Je vindt er gegarandeerd een goed verblijf voor dag en nacht. Bekijk de mogelijkheden voor hotelarrangementen in Ommen op Goedverblijf.nl

Wilt u liever ergens anders in Overijssel verblijven? Goedverblijf.nl heeft een divers aanbod van hotels in Overijssel.

Haarlem is wonderbaarlijk!
Airborne Museum informeert en fascineert!
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 21 november 2024
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.