Airborne Museum informeert en fascineert!

Airborne Museum informeert en fascineert!

Uitgaan is een van de meest favoriete bezigheden van mensen. De grote vraag daarbij is veelal: waar naartoe? Mijn tip van de week; Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek. Vreselijk interessant, boeiend en heel leerzaam. Daarbij is het museum gesitueerd in een parkachtige omgeving, waar je onder andere leuk kunt wandelen. Al met al is het Airborne Museum een uitje waar je ‘u’ tegen zegt met de duidelijke boodschap dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Heel goed om daar bij stil te staan. Voor zowel jong als oud, als je het mij vraagt.

Slag bij Arnhem

Airborne Museum Hartenstein vertelt het complete verhaal over de Slag om Arnhem in september 1944. Een intrigerend, maar ook fascinerend verhaal, waar talloze boeken over zijn geschreven en films op zijn gebaseerd.

De Slag om Arnhem, een onderdeel van Operatie Market Garden in september 1944. Die operatie was de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was voor de geallieerden en Nederland grotendeels een mislukking doordat de brug in Arnhem over de Rijn niet kon worden ingenomen. Mede hierdoor werd het noorden en westen van Nederland niet bevrijd en kreeg het land te maken met de hongerwinter, waarbij naar schatting twintigduizend mensen omkwamen door honger en kou.

Het museum dat het verhaal vertelt dat aan die hongerwinter voorafging is gevestigd in het vroegere hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de slag om Arnhem. Temidden van de uitgebreide collectie wapens, kleding en uitrustingsstukken in het Museum komen de oorlogsdagen helemaal tot leven. En zeker als je er de verschillende interviews bij hoort en er de verschillende foto’s en video’s bij ziet.

Airborne Experience

Nog levensechter wordt het allemaal tijdens de Airborne Experience, waarbij bezoekers zelf in de voetsporen treden van een soldaat. Het mooie aan het museum is ook dat men zich niet enkel op de geallieerde zijde van het verhaal richt, maar ook de Duitse kant van het verhaal en de betrokken burgerbevolking toont. Een compleet verhaal dus. Niet alleen de medaille, maar ook de keerzijde daarvan. Een hele indringende, bijzondere ervaring.

En het zou zomaar kunnen dat je bij een bezoek aan het Museum veteranen tegenkomt met de meest bijzondere verhalen uit de eerste hand. Het Museum dient namelijk als ontmoetingsplaats voor veteranen en anderen, die de slag bij Arnhem herdenken. Een onderwerp waar je niet over uitgepraat raakt en in het Airborne Museum niet gauw op uitgekeken bent.

Bijzondere monumenten

Het Airborne Museum is dan ook niet iets wat je zomaar ‘even’ doet. Daarvoor is er teveel te zien en valt er teveel te beleven. Ik zou zeggen: Neem er de tijd voor. Zo zijn in het park rondom het museum bijvoorbeeld tal van bezienswaardige monumenten te zien. Een daarvan is het monument ‘To the People of Gelderland’, tegenover de voordeur van het voormalige hotel. Dit monument werd in 1994 onthuld als dank voor de opvang van de Britse en Poolse Airborne soldaten die in Arnhem hadden gevochten en werden opgevangen door de lokale bevolking.

En dan is er bijvoorbeeld ook een gedenkbank bij de nieuwe entree van het museum. Deze bank herdenkt de mannen van de 1st Airborne Division Worksop Royal Electrical en Mechanical Engineers 1942-1945.

Airborne War Cemetery

Eenmaal uitgekeken in het Museum is een bezoek aan het Airborne War Cemetery vlak bij het Museum aan te raden. Een bijzonder indrukwekkend beeld om de honderden zerken op deze militaire begraafplaats te zien, maar ook om de namen te lezen van de gesneuvelden in een van de kapellen op de begraafplaats. De militaire begraafplaats is eigendom van de Staat der Nederlanden. Op het ereveld liggen 1754 militairen van de landmacht, luchtmacht en zeemacht begraven, die van september 1944 tot april 1945 sneuvelden. In de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is de Slag om Arnhem ongetwijfeld een van de meest tot de verbeelding sprekende gebeurtenissen.

Een gebeurtenis, die nooit vergeten mag worden in het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Op weinig andere plekken in Nederland dringt dat besef beter door dan in het Airborne Museum Hartenstein. Een Museum om nooit te vergeten. Een uniek Museum met hedendaagse voorzieningen, volop informatie over het verleden en een duidelijke boodschap voor onze toekomst. En dat alles in Oosterbeek in de prachtige provincie Gelderland, waar het goed toeven is. Kijk voor de mogelijkheden in dit verband maar eens op hotelarrangementen op Goedverblijf.nl

Airborne Museum

Airborne Museum

Afbeeldingen copyright: Airborne Museum Hartenstein

 

Ommen is grandioos mooi!
Gezelligheid heet Kerstmis!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 22 januari 2025
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.