Gouda is bijzonder fijn!
Nog nooit het langste kerkgebouw van Nederland gezien? Niet bekend met de 'ware kaaskop'? In dat geval wordt het tijd voor een bezoek aan Gouda zou ik zeggen. In de volksmond overigens ook wel de stroopwafelstad genoemd. Alleszins de moeite waard. Gouda is een bezienswaardige stad met een indrukwekkende geschiedenis, temidden van het prachtige landschap dicht bij de rivieren de Gouwe en de Hollandse IJssel. Een belangrijke stad in de staat der Nederlanden.
Bruisende stad
The place to be voor een ontspannende grachtenvaart, een lekkere fietstocht, een heerlijke wandeling, fijn shoppen, optimaal ontspannen op een van de vele terrasjes of wat je maar wilt. Noem het en het kan zo gek niet zijn of je vind het op een of andere manier in Gouda. Het borrelt van de voorzieningen en evenementen, waardoor de stad bruisende energie levert, die je tijdens een bezoek door je aderen voelt stromen. Bijzonder fijn!
Ongewoon mooi centrum
Gouda ligt in de provincie Zuid-Holland binnen het zogenoemde Groene Hart. De stad kent een prachtige historische binnenstad met authentieke winkeltjes, kleine middeleeuwse straatjes, heerlijke grachten en tal van prachtige hofjes wat maakt dat het er heerlijk vertoeven is. Ongewoon mooi!
De stad staat bekend om zijn Goudse kaas en geniet grote bekendheid door de fabricage van kaarsen, pijpen, Gouds plateel, stroopwafels en de jaarlijkse Kaarsjesavond. Een prachtig spektakel, dat letterlijk een ander licht werpt op de stad.
Sint-Janskerk
Zoals gezegd vind je in Gouda het langste kerkgebouw van Nederland, de Sint-Janskerk. Het gebouw is maar liefst 123 meter langs en geniet vooral bekendheid vanwege haar gebrandschilderde ramen, ook wel bekend als de 'Goudse Glazen'. De gotische kruiskerk behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.
De Roode Leeuw
Van een andere statuur, maar niet minder bezienswaardig is De Roode Leeuw in Gouda. Het is een van een groot aantal molens, die je in de stad kunt vinden. De Roode Leeuw onderscheidt zich in de zin dat het een van de oudste korenmolens van ons land is. De molen werd in 1727 gebouwd. Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 werd het meeste binnenwerk uit de molen gesloopt en als brandhout voor de kachel gebruikt. Uiteindelijk werd de molen medio de vorige eeuw ingrijpend gerestaureerd en is de molen sinds 1985 weer in bedrijf als ambachtelijke korenmolen.
De Roode Leeuw is een mooi monument, dat slechts een heel klein stukje van de roemruchte geschiedenis van Gouda vertelt. Een geschiedenis die feitelijk begint in 1143. In dat jaar wordt de naam Gouda namelijk voor het eerst vermeld in een oorkonde van de graaf van Holland.
Museum Gouda
Het is met name Museum Gouda waar van alles en meer te vinden is over Gouda. Het museum heeft de status rijksmonument en is in 1874, door onder andere de stadstekenaar J.J. Bertelman en de predikant J.N. Scheltema, opgericht als het Stedelijk Museum van Gouda.
Catharina Gasthuis
Het museum werd gevestigd in het gebouw Arti Legi op de Markt. In 1947 werd de collectie ondergebracht in het Catharina Gasthuis. De functie en geschiedenis van het Gasthuis zijn terug te vinden in verschillende ruimten: de Chirurgijnsgildekamer, de kamer waar de chirurgijns vergaderden sinds 1699, een compleet apothekersinterieur op de oorspronkelijke plek van de Goudse stadsapotheek en in de kelder van de Gasthuiskapel is een verzameling straf- en martelwerktuigen te zien. Deze werden vroeger op het stadhuis van Gouda gebruikt om straffen van burgers te beslechten. In deze kelder is ook een dolcel te vinden; psychiatrische patiënten werden hier in het verleden opgesloten.
Gouds Plateel
‘Het is niet allemaal goud wat er blinkt’, wordt er wel eens gezegd. Zonder meer waar, maar in Gouda is wel heel veel ‘goud’ te zien. Te denken valt in dit verband aan de collectie ‘Gouds’ plateel, dat in het Museum te zien is. Plateel is een soort aardewerk dat uiterlijk lijkt op porselein. Van oorsprong betekent plateel ‘gedecoreerd bord, vaas of schaal’. In 1898 werd in Gouda de Plateelbakkerij Zuid-Holland opgericht. In het museum worden voorwerpen geëxposeerd van de zes belangrijkste Goudse aardewerkfabrieken: Plateelbakkerij Zuid-Holland, Goedewaagen, Ivora, Zenith, Regina en Flora. Ook zijn er voorbeelden van de Plateelbakkerij Schoonhoven te zien. Stuk voor stuk 'plaatjes'.
Museumhaven
In de reeks bezienswaardigheden mag de Goudse Museumhaven niet onvernoemd blijven. Wat je hier ziet zeg! De meest prachtige monumentale bedrijfsvaartuigen. Daarnaast kunnen passanten met een historisch schip een tijdelijke ligplaats krijgen in de haven. Dat betekent dat er steeds weer nieuwe dingen te zien zijn.
Met name mensen met een maritiem hart raken er niet uitgekeken. De schippers, de Vrienden van de Museumhaven en de vrijwilligers komen regelmatig bij elkaar in het oude schipperswachtlokaal, museumhavencafé ‘t IJsselhuis. Dat ligt naast de historische Mallegatsluis, die van het laaggelegen binnenwater naar de IJssel voert.
Natuurrijke omgeving
Voor historisch geïnteresseerden biedt Gouda heel veel, maar ook natuurliefhebbers kunnen er volop aan hun trekken komen. De stad wordt voor een groot deel door natuur omgeven. Met name aan de rand van de gemeente bevindt zich veel natuurgebieden, zoals recreatiegebied Noorderhout en het uitgestrekte merengebied, de Reeuwijkse plassen.
Deze veenplassen zijn in de 18e eeuw ontstaan door de turfwinning en hebben inmiddels een recreatieve functie gekregen. In de zomer is het mogelijk hier te zwemmen, te zeilen of te varen; in strenge winters kan op de plassen geschaatst worden.
Zien, doen en beleven
Al met al biedt Gouda een keur aan bezienswaardigheden en mogelijkheden voor ontspanning en vermaak voor mensen van alle leeftijden. Een stad waar je kunt zien, doen en beleven. Wil je het allemaal meebeleven? Goedverblijf helpt u graag bij uw keuze voor een onvergetelijk verblijf in de Zuid-Holladse stad. Kijk voor het aanbod hotelarrangementen maar eens op https://www.goedverblijf.nl/hotelarrangement/gouda