Ameland is mooier dan mooi
Opgeweld uit wier en zand, Gans omspoeld door zilte baren. Moge God het steeds bewaren. Het plekje rijk aan duin en strand. Dat zijn de eerste vier regels van het Amelander Volkslied. Een lied dat tijdens bijzondere gelegenheden op het eiland, maar ook op Amelander bijeenkomsten buiten het eiland gezongen wordt. Het volkslied is een dichterlijke ode aan het Waddeneiland Ameland, waar je heerlijk kunt uitwaaien op het 27 km lange strand, maar ook lekker kunt fietsen en wandelen of een museum kunt bezoeken. Een eiland waar het hele gezin zich op en top kan vermaken van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Elke dag opnieuw zonder dat de verveling toeslaat. Daarvoor zijn er teveel uitdagingen, teveel bezienswaardigheden.
't Oerd
Op het eiland bevinden zich vier dorpen: Hollum, Nes, Buren en Ballum. Daarnaast bevinden zich er de buurtschappen Kooiplaats en Ballumerbocht. En dan is daar, op de oostpunt van het eiland ook nog natuurgebied 't Oerd. Dit gebied is met het hoogste duin, vele zeldzame planten en paddenstoelen en de ontelbaar veel vele vogels en vlinders een bezoek meer dan waard. 't Oerd is van internationale betekenis en onderdeel van het Werelderfgoed Waddenzee.
TV-tas
Ameland is vanaf het westen gerekend het vierde bewoonde Nederlandse Waddeneiland, dat behoort tot de provincie Friesland. Op de basisschool had men er vroeger (misschien nu ook nog wel) een mooi ezelsbruggetje voor om de namen van de Waddeneilanden te onthouden. De dertigers onder ons weten het maar al te goed; tv-tas voor achtereenvolgens Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.
In het midden van 'de tas' Ameland. Een eiland dat voornamelijk bestaat uit zandduinen. Een eiland mooier dan mooi! Het is niet duidelijk wanneer zich de eerste mensen op Ameland begaven, maar het eiland moet in ieder geval vanaf het jaar 850 bewoond zijn geweest. Het oudste in 1516 gebouwde huis van Ameland is te zien in het dorp Hollum. Een van de talrijke bezienswaardigheden op het eiland, dat uitnodigt tot het maken van mooie fietstochten of prachtige wandelingen. En wat te denken van bijzondere vaartochten. Ook die zijn er volop vanaf het eiland te maken.
Maar gewoon genieten is het ook alleen al vanaf de waterkant van vergezichten van het strand en de zeeën. Meedeinen met je gedachten op de rollende golven. Ze spoelen moeiteloos de zorgen van alle dag weg en hebben een reinigende werking op de geest. Een dagje aan het Amelandse strand en je voelt je als herboren. Vol energie om meer van het eiland te zien en te ontdekken.
Abraham Fock
In dit verband is een bezoek aan het Maritiem Centrum Abraham Fock in Hollum een absolute aanrader. Je kunt er onder meer de oude Amelander Paardenreddingsboot in actie zien. Spectaculair en een waar schouwspel. Ook kun je in het Centrum tijden van weleer beleven in een oude Commissiekamer en er getuige zijn van bijzondere (kapiteins)verhalen. Attractief voor jong en oud.
Nobels Nostalgisch Museum
Van aparte allure is Nobels Nostalgisch museum. Dit museum vind je in Ballum. De gezelligheid straalt er van af met exposities van antieke automobielen, motoren, historische winkelinterieurs, maar onder meer ook muziekinstrumenten en huishoudelijke artikelen uit vervlogen tijden.
MSA Modelspoor
Superleuk is een bezoek aan MSA Modelspoor. Met name voor de techneuten onder ons. MSA Modelspoor Ameland brengt je in een droomwereld van het modelspoor in al zijn facetten. Op een oppervlakte van ruim 350 m2 rijden ruim 120 modeltreinen, in een verscheidenheid van landschappen. Er varen boten, er is een miniatuur helikopterplaats en ook het bekende Faller Car System is te bewonderen. Werkelijk een wondere wereld, die het bezichtigen meer dan waard is.
De Verwachting
En natuurlijk kent Ameland ook molens. Mooie exemplaren zoals Koren- en Mosterdmolen De Verwachting. In deze ruim 100 jaar oude molen wordt meel gemalen en bijvoorbeeld ook de Amelander mosterd gemaakt, die onderdeel uitmaakt van het Amelands product.
Smaaksensaties
Ameland kent veel erkende streekproducten zoals het Amelander lamsvlees De Jong wat lamsvlees is afkomstig van weidelammeren die grazen op de zoute weide of op de polder bij Hollum op Ameland. Overheerlijk is bijvoorbeeld ook de Amelander kwark en de Amelander kweldergans rookworst. Allemaal heerlijke smaaksensaties.
Proeven en beleven. Het kan bij uitstek op Ameland. De geschiedenis van het eiland gaat honderden jaren terug en bijna overal proef je de historische sfeer. En wil je echt alles te weten komen over de geschiedenis van het eiland, dan mag een bezoek aan het Sorgdrager museum in Hollum niet overgeslagen worden.
Maar ook de andere dorpjes op Ameland hebben zo hun eigen charme. Ze zijn stuk voor stuk aangenaam en levendig. En ze kennen allemaal leuke winkeltjes, heerlijke eetgelegenheden en fantastische terrassen. In combinatie met strand en duinen een droomlocatie voor ettelijke uren plezier en ontspanning. Je kunt er op vrijwel elke plek een boot in, maar je zult op het eiland nooit de boot ingaan.
Goed verblijf voor dag en nacht
Ameland biedt voor elk wat wils. Gegarandeerd 365 dagen per jaar. En ook de nachten kunnen meer dan comfortabel doorgebracht worden op het eiland. Wees wakker, zou ik zeggen en kijk in dit verband maar eens naar hotelarrangementen op Ameland.