Mooie natuurgebieden in Nederland!

mooie-natuurgebieden-in-Nederland Mooie natuurgebieden in Nederland!

Volgens de Duitse dichter en filosoof Friedrich Nietzsche zijn we zo graag in de vrije natuur omdat deze geen mening over ons heeft. Wij mensen hebben daarentegen meestal wel een mening over natuur. Niet direct in het algemeen als wel over de vele verschillende natuurgebieden, die ons land rijk is.

Woest, oogverblindend, onwijs mooi, inspirerend. Op natuur kun je allerlei kwalificaties loslaten. Het mooie ervan is dat de natuur overal anders is, maar wel altijd leuk en uitdagend. In z’n algemeenheid is natuur om van te genieten. Laat gedachten los, geef de wind vrij spel en ontdek bijvoorbeeld wandelend of fietsend, het majestueuze gevoel van een zijn met de natuur. Een ongeëvenaarde ervaring van rust en vrijheid.

Volgens een van de laatste berekeningen bestaat zo’n 15% van heel Nederland uit natuur en telt ons land ongeveer 145 natuurgebieden in alle vormen, soorten en maten. Elke provincie heeft in dit verband wel wat te bieden.

De Drentse Aa

Drenthe bijvoorbeeld met haar natuurgebied de Drentse Aa. De Drentse Aa is een beek en Nationaal Landschap. Het gebied omvat boerenland en zestien dorpen met een unieke eigen sfeer. De beek kronkelt door dit gebied en is door verschillende wandelroutes een geliefde plek om te genieten van de typische Drentse natuur. Heerlijk om er even helemaal tussenuit te zijn.

Loonse en Drunense Duinen

Een andere aanrader qua natuurgebied zijn de Loonse en Drunense Duinen. Dit natuurgebied in Noord-Brabant is vooral een afwisseling van droge zandverstuivingen en naaldbos. Een uniek stuk natuur met talloze gebruiksmogelijkheden. Het gebied is enorm populair bij wandelaars, maar bijvoorbeeld ook bij paardrijders en mountainbikers. Het gebied kent heel veel wandel- en fietsroutes, die de bezoekers langs de meest mooie plekjes voeren. De grazende schaapskudde is onder andere een mooi moment voor een verkwikkende tussenstop. De schapen zijn eensluidend over het antwoord op de vraag hoe mooi het in dit gebied is: bèst!

Oostvaardersplassen

Heel best is het in de Oostvaardersplassen. Hier vind je betoverende natuur met ook heel veel bijzondere planten en dieren. Het is een van de weinige ongerepte gebieden in Nederland waar de natuur onbelemmerd haar gang kan gaan. Het uitgestrekte, moerasachtige landschap van de Oostvaardersplassen in de buurt van Lelystad is uniek en leent zich, naast het maken van mooie fiets- en wandeltochten, ook bijzonder voor het maken van prachtige natuurfoto’s. Kom er eens ‘kieken’. Een belevenis waar je ‘U’ tegen zegt.

De Maasduinen

In het kader van de mooiste Nederlandse natuurgebieden mogen ook zeker de Maasduinen niet ongenoemd blijven. Het is eindeloos genieten in dit Limburgse gebied met de langste rivierduingordel in Nederland. De natuur is er werkelijk uniek met heide-, stuifzand- en boslandschappen en de rivier de Maas. De vergezichten zijn er werkelijk fenomenaal, waar je je maar moeilijk van los kunt rukken en het begrip ‘de wonderen der natuur’ ineens een extra dimensie krijgen.

De Weerribben

Kris kras door Nederland kun je de mooiste natuurgebieden bewonderen, van het Friese Merengebied, de Biesbosch of De Engbertsdijksvenen tot de Waddenzee. Allemaal hebben ze hun eigen specifieke kenmerken, die verwondering wekken en een bezoek meer dan de moeite waard maken. Een en al verwondering wekt bijvoorbeeld ook het natuurgebied de Weerribben in Overijssel, het belangrijkste laagveenmoerasgebied van Noordwest Europa. Dit gebied kent prachtige rietlanden, talrijke wateren en de meest romantische waterdorpen. Een inspirerend gebied, die zoals alle natuurgebieden, vele kunstenaars in de loop der tijd hebben aangezet tot het maken van een prachtig schilderij, een film, een gedicht of een boek.


Misschien is het waar wat Nietzsche gezegd heeft, dat we zo graag in de vrije natuur zijn omdat ze geen mening over ons heeft. Persoonlijk vind ik de schoonheid van natuur welhaast bovennatuurlijk, zooo mooi en avontuurlijk dat je het overal en telkens opnieuw wilt ontdekken. Goedverblijf kent veel locaties met mooie natuur en reist graag met u mee om enige richting aan uw ontdekkingstocht te geven. Kijk voor de verschillende mogelijkheden op goedverblijf.nl.

Leuke uitstapjes in Venlo en omgeving!
Heerlijk wandelen en fietsen in Nationaal Park Dwi...

Gerelateerde berichten