Weerribben-Wieden is zeldzaam mooi

Weerribben-Wieden is zeldzaam mooi

Je hebt mooi, mooier en mooist. Tot die laatste categorie behoort wat mij betreft het Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel.
Een ideaal gebied van sloten en vaarten, omgeven door weelderige bloemen en kruiden, waaronder munt, grote ratelaar, haagwinde en krabbescheer.

 

Laagveenmoeras
Nationaal Park Weerribben-Wieden vormt het belangrijkste laagveenmoerasgebied van Noordwest Europa. Smalle stroken land en water wisselen elkaar af. De mensen trokken hier vroeger het veen omhoog uit het water en maakten er turf van. Overal in het nationaal park is het patroon van weren (trekgaten) en ribben (legakkers) terug te vinden. Op sommige plaatsen werd teveel veen weggehaald. Onder invloed van wind en golven ontstonden daardoor grote meren (wieden). Na de periode van vervening gingen rietlanden de aanblik van het landschap bepalen.

Vogelkijkhut
Een prachtig uitzicht over de rietlanden ziet u onder meer vanuit de vogelkijkhut bij Nederland. Met name in de zomerperiode kunnen er veel rietvogels bekeken worden. Vanuit het buurtschap Nederland loopt het fietspad Kooibomenpad langs de vogelkijkhut.

Romantisch
In totaal beslaat het gebied honderd vierkante kilometer. Talrijke meren, plassen en slootjes voeren de bezoeker langs romantische waterdorpen zoals Giethoorn. Nooit zal ik in dit verband onze vaarvakantie naar Giethoorn vergeten, waarbij we een bejaarde mevrouw op een bruggetje hoorden en zagen schaterlachen, waarbij haar gebit uit de mond floepte het water in. Weg gebit! U begrijpt onze hilariteit, maar het zal je maar gebeuren!

Overigens is het niet alleen in Giethoorn genieten. Oude vissersstadjes als Vollenhove en Blokzijl in het gebied zijn ook meer dan bewonderenswaardig. Feitelijk is Weerribben-De Wieden één grote, ononderbroken bezienswaardigheid, zou ik willen zeggen. Uw bezoek meer dan waard!

Goede keuze
Een bezoek aan Weerribben-De Wieden is absoluut een goede keuze. Er is een veelzijdig aanbod aan programma’s, zoals een rondvaart maken met een boot. Of een fiets huren, zelf een route varen in een fluisterboot. Prachtige wandeltochten maken kan ook met bijvoorbeeld een bezoek aan een eendenkooi.

Varen
Zeldzaam mooi is een kanotocht tussen de rietkragen, varen langs bloemrijke hooilanden of genieten van het geheimzinnige moerasbos in Weerribben-De Wieden. Het is een uniek gebied met verschillende zeldzame soorten planten en dieren, waaronder de grote vuurvlinder.

Volop vermaak
Weerribben-De Wieden heeft in alle jaargetijden haar eigen charme en biedt voor alle verschillende leeftijdsgroepen het hele jaar door activiteiten, vermaak en plezier.
Natuurbeleving in de vorm van wandelen, fietsen en varen vormt de hoofdmoot. Daarbij is het, zoals gezegd, ook leuk een bezoek te brengen aan de talrijke dorpjes, voorzieningen en andere bezienswaardigheden in het gebied, zoals het Bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl of de Orchideeënhoeve.

Orchideeënhoeve
De Orchideeënhoeve in Luttelgeest is een dierentuin en een tropische kas. Het park is vooral gespecialiseerd in verschillende tropische tuinen. In de dierentuin zijn verschillende diersoorten te vinden, waaronder verschillende soorten vlinders, schildpadden, maar bijvoorbeeld ook de Madagaskardaggekko en de groene leguaan.

In Zwartsluis is een bezoek aan het Schoonewelle Museum een aanrader. In het Museum voor Natuur en Ambacht vind je alles over de veelsoortigheid van de natuur in Noord-West-Overijssel en omstreken.
Al met al is het gebied Weerribben-De Wieden een eldorado met oneindig veel mogelijkheden tot genieten op alle gebied en op alle momenten van de dag.

Overnachten
Wilt u het allemaal beleven, van het opkomen tot het ondergaan van de zon? Ook daarvoor zijn er volop mogelijkheden in het gebied. Kijk voor hotelarrangementen in de Kop van Overijssel maar eens op Goedverblijf.nl.

Genieten in meesterlijk 'Dordt' is koud kunstje
Den Haag; een stad uit duizenden!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 04 augustus 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.