Maak kennis met Nationaal Park De Biesbosch!

Maak kennis met Nationaal Park De Biesbosch!

Nederland bestaat uit vele prachtige natuurgebieden waaronder Nationaal Park De Biesbosch.
Dit natuurgebied ligt op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland en bestaat uit twee delen, namelijk Brabantse Biesbosch en Hollandse Biesbosch. Het gebied kent ongeveer negenduizend hectare aan natuurlijke schoonheid.

 

Van oorsprong was de Biesbosch een polderland. In de nacht van 18 op 19 november in 1421 veranderde de Sint-Elizabeth vloed het gebied in een ondiepe binnenzee. Het werd een zoetwaterdeltagebied door het water van de rivieren de Waal en de Maas. Er ontstonden wilgenbossen en zandplaten waar vooral biezen goed op groeiden, vandaar de naam ‘De Biesbosch’. Omdat het Haringvliet in 1970 werd afgesloten verdwenen de grote verschillen tussen eb en vloed en de griend- en rietcultuur. De natuur kreeg hierdoor vrij spel.  Vanaf eind jaren ’50 heeft Staatsbosbeheer steeds meer delen van het natuurgebied aangekocht. De natuur kon haar gang gaan en middels oude rivierkaarten zijn oude, dichtgeslibde beekjes hersteld. Wanneer u de omgeving van dit gebied verkent is de kans groot dat u verscheidene vogelsoorten tegen komt. Zo komen de grote zilverreiger, de visarend en de krakeend voor. Naast deze vogels broedt sinds enkele jaren de zeearend in de Biesbosch. Er zijn al meerdere broedparen.

Uw trouwe viervoeter kunt u meebrengen, mits deze aangelijnd is. Bent u een rolstoelgebruiker? Dan kunt u terecht in het bezoekers- en informatiecentra. Er worden tevens speciale excursies georganiseerd. U kunt bij het Biesboschcentrum Dordrecht bootjes en kano's huren, op deze manier kunt u heerlijk genieten van de omgeving.

We hebben ook een aantal bezienswaardigheden voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u de Amalia Hoeve bezoeken, dit is een monumentale Biesboschboerderij met uitzicht op de Brabantse polder Kwestieus. Biesbosch Museumeiland laat u zien hoe men vroeger vocht tegen het water. De eendenkooi van Staatsbosbeheer neemt u mee terug in de tijd. Het Biesbosch Museum vindt u diep in de Biesbosch en ligt op ongeveer 12km van Werkendam. Hier komt u meer te weten over hoe de vroegere bewoners hun brood verdienden. Ook is het mogelijk om een tocht te maken met een fluisterboot. ’s Avonds worden bevertochten georganiseerd, wat tevens erg bijzonder is om een keer mee te maken.

Wilt u langer dan één dag genieten van de Biesbosch? Boek dan een verblijf bij Hotel Port of Moerdijk of Postillion Hotel Dordrecht!

    

Genieten in Drenthe!
Hotel Parkzicht

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 01 oktober 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.