Het Vrijthof heeft de perfecte 'pasvorm' voor iedereen

Het Vrijthof heeft de perfecte 'pasvorm' voor iedereen

Wereldberoemd in Nederland. In die categorie valt onmiskenbaar het Vrijthof. Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat het Vrijthof al vanaf de laat-Romeinse tijd, en vooral in de vroege middeleeuwen een belangrijke begraafplaats is geweest. Soms werd het ook gebruikt als executieplaats, maar vanaf het moment dat Maastricht vestingstad werd (in 1566) werd het plein vooral gebruikt als exercitieplaats voor het garnizoen en voor militaire parades.

Sprookjesachtig

Denk ik aan het grootste plein in het centrum van de Limburgse hoofdstad Maastricht, dan denk ik bijvoorbeeld aan André Rieu. De dirigent treedt overal ter wereld op met zijn Strauss Orkest, maar nergens is de voorstelling mooier dan in zijn eigen vertrouwde thuishaven Maastricht op een sprookjesachtig ingericht en verlicht Vrijthof of Vriethof, zoals de Limburgers het plein in hun eigen taal noemen. Onafhankelijk van de uitspraak zijn vriend en vijand het er wel over eens dat Het Vrijthof een meer dan bezienswaardige plek is. Het plein met zijn vele caféterrassen en talrijke monumenten ademt als geen andere de Limburgse gemoedelijkheid.

Alledaagse gesprekken worden er als vanzelf verheven tot meer dan gezellige ontmoetingen, die je eindeloos wilt voortzetten. De ambiance voelt als een alles verwarmende deken, die iedereen past. De perfecte pasvorm voor man of vrouw, jong of oud. Dat is het Vrijthof. Bij het Vrijthof raak je, mede op basis van de vele spraakmakende gebouwen en kunstwerken, die het plein omringen, niet snel uitgepraat en niet zomaar uitgekeken. Er valt heel veel te beleven en er is van alles te zien.

Kerkentweeling

Neem de unieke kerkentweeling, de protestantse Sint-Janskerk en de Room-katholieke Sint Servaas. De Sint-Janskerk is een gotische kerk en was in de middeleeuwen een van de vier parochiekerken van Maastricht. Bijzonder is met name haar markante rode toren. De kerk ontleent haar naam aan Johannes de Doper en werd ±1200 gesticht door het kapittel van Sint-Servaas om als parochiekerk voor de Sint-Servaasparochie te fungeren, waardoor de Sint-Servaas ontlast werd en nog uitsluitend als kapittelkerk en bedevaartkerk kon gaan functioneren. De Sint-Janskerk werd in 1218 voor het eerst genoemd.

Sint Servaasbasiliek

De Sint-Servaasbasiliek is, naar men aanneemt, gebouwd op het graf van Sint-Servaas en wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland. De grote, driebeukige kruisbasiliek is grotendeels in romaanse stijl gebouwd met gebruikmaking van kolenzandsteen en mergel. De basiliek is een rijksmonument en behoort tot de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990. De kerk, de kloostergangen en de schatkamer zijn dagelijks geopend voor publiek en tegen betaling te bezichtigen. Een lonende investering kan ik u verzekeren!

Spaans Gouvernement

De basiliek is een van de bijna veertig rijksmonumenten, die op het Vrijthof te zien zijn. Een ander belangrijk gebouw is het Spaans Gouvernement. Dit historische gebouw aan het Vrijthof  is waarschijnlijk het oudst bewaard gebleven woonhuis van Maastricht. Na een aantal grondige restauraties heeft het gebouw thans een museale bestemming.

Museum aan het Vrijthof

Het Museum aan het Vrijthof is een museum van kunst, kunstvoorwerpen en geschiedenis. De basis van de vaste collectie van het Museum aan het Vrijthof wordt gevormd door de collectie Wagner-De Wit. Deze zeer gevarieerde verzameling van kunst en antiek werd in de eerste helft van de 20e eeuw bijeengebracht door het Haagse echtpaar Frederik Wagner (1870-1958) en Ambrosina de Wit (1876-1956?). Dit kinderloze echtpaar Wagner-De Wit bepaalde testamentair dat de collectie na zij dood in Maastricht gehuisvest zou worden. In 1961 wees de gemeente Maastricht het Spaans Gouvernement aan als toekomstige huisvesting voor de collectie. In de loop der jaren heeft de Stichting Wagner-De Wit de collectie onder meer weten uit te breiden met een belangrijke verzameling Maastrichts zilver uit de 17e en 18e eeuw, een pistolencollectie uit de 18e en 19e eeuw en diverse schilderijen van de Limburgse Kunstkring.

Luikse perroen

Naast tientallen bezienswaardige gebouwen zijn er op het Vrijthof ook tal van kunstwerken te bezichtigen, zoals de Luikse perroen, een hardstenen zuil met daarop een rijksappel in de vorm van een pijnappel met een kruis. Perroens zijn te vinden in plaatsen die behoorden tot het vroegere prinsbisdom Luik, met name in de zogenaamde Goede Steden. Het is een symbool van vrijheid, autonomie en gerechtigheid. In veel steden markeerde de perroen de plaats waar recht werd gesproken.

The Old Hickory

Van een aparte schoonheid is het monument en de herinneringsplaquette The Old Hickory. De Amerikaanse 30e Infanteriedivisie, die zo genoemd werd, was in Nederland in 1944 onder andere verantwoordelijk voor de Bevrijding van Maastricht en een groot deel van Zuid-Limburg.

Voluit genieten

De komst van The Old Hickory moet een geweldig bevrijdend gevoel geweest zijn. Een bevrijdend gevoel dat je vooral ook kunt ervaren op Het Vrijthof. Een heerlijk plein. Open ruimte om je gedachten de vrije loop te laten met voorzieningen te over om in volheid te genieten van het leven of je nu acht of tachtig bent.

Blijf zolang u wilt

Het Vrijthof biedt voor elk wat wils. Zolang u maar wilt! Kijk voor het aanbod hotelarrangementen in Limburg maar eens op Goedverblijf.nl

De Maasduinen zijn 'te wauw'!
In Zwolle zit je goed

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 21 november 2024
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.