De mooiste wandelroute van Nederland!

De mooiste wandelroute van Nederland!

De paden op, de lanen in! Met wandelen word je oud.

Dat is een Indiaas gezegde. Het mag waar zijn of niet? Feit blijft dat bewegen goed is voor lichaam en geest en wandelen een mooie manier is om te bewegen.
Ik ken velen die dat doen, een wandelingetje op zondagmiddag om de lunch te laten zakken, maar ook mensen, die ondernemingslustiger zijn en een voettocht naar Santiago de Compostella niet uit de weg gaan. Aan dat laatste moet ik niet denken, als ik zogezegd ‘de koninklijke weg’ bewandel. Petje af voor mensen die zo’n tocht ondernemen, maar dat gaat mij persoonlijk te ver! Ik hou het voor een wandeling liever dichter bij huis. Dat kan ook heel goed, want Nederland is een echt wandelland en telt honderden, zo niet duizenden wandelroutes. De een nog mooier dan de ander.

Twentse wallen

De mooiste wandeling van 2018 is volgens wandelzoekpagina.nl de Markelose wandeling Twentse wallen. Een wandeling van ongeveer dertien kilometer, grotendeels door het bezienswaardige, pittoresk gelegen Markelo in de mooie, natuurrijke gemeente Hof van Twente. De route begint midden in de plaats Markelo van waaruit je al heel snel aankomt op de veertig meter hoge Markelose Berg, waar je kunt genieten van vergezichten. Door de strategische ligging was Markelo een plek waar in de Tweede Wereldoorlog veel gebeurde. Langs de route vind je daar stille getuigen van in de vorm van loopgraven en gedenkplekken. De wandelpassages langs de Schipbeek en buurtschap Stokkum zorgen voor de afwisseling.

De Schipbeek

De Schipbeek is een zijstroom van de rivier de IJssel en stroomt door Duitsland en Nederland. Het is een beek, die van stuwen is voorzien. Bij Markelo stroomt de beek onder het Twentekanaal door een grote betonnen duiker.

De buurtschap Stokkum is een bezienswaardige buurtschap in de gemeente Hof van Twente. In het Acien Régime was Stokkum een ‘Goors kwartier’ van het richterambt Kedingen. In 1811 werd de buurtschap deel van de in dat jaar opgerichte gemeente Goor. Met ingang van 1 juli 1818, dit jaar tweehonderd jaar geleden, werd de gemeente Markelo afgescheiden van de gemeente Goor, waar Stokkum in meeging. De gemeente Markelo is in 2001 opgegaan in de nieuwe gemeente Hof van Twente. De wandelroute Twentse wallen loopt, zoals gezegd, langs de Markelose Berg, maar ook over camping de Kattenberg en de Hulpe.

De Hulpe

De Hulpe is een heuvel in de gemeente Hof van Twente. De top van de stuwwal ligt op 40 meter hoogte. De berg is gevormd door opstuwing door gletsjerijs ten tijde van de Saalien. De heuvel is voor het grootste deel begroeid met bos en ligt in Stokkum. Je vindt er onder meer de veldkapel Onze Vrouwe ter Hulpe. Deze verwijst naar een Maria-kapel, die tot circa 1620 op de heuvel gestaan zou hebben met een wonderdadig beeld waar de moeder van Jezus aangeroepen werd onder de naam Onze Vrouwen ter Hulpe. Historici vermoeden dat er naar het Mariabeeld een bedevaart plaatsvond. De veldkapel is een van de bezienswaardigheden op de mooiste wandelroute van Nederland.

De mooiste wandelroute van Nederland is uitgezet door Truus Wijnen. Ze heeft een grote passie voor wandelen en fotograferen en gaat regelmatig op pad om wandelingen uit te zetten.

Zet u de benenwagen aan, zou ik zeggen. Heerlijk de paden op, de lanen in! Heerlijk genieten van de natuur en een mooie manier om te ontspannen en lekker je hoofd leeg te maken. En wil je daarna de vermoeide benen strekken? Geen probleem. Er zijn genoeg comfortabele verblijfsaccommodaties in de buurt om dat te doen. Kijk voor de mogelijkheden voor een verblijf in Twente op Goedverblijf.nl.

Winkelsteden geven een rijk gevoel!
Leuke uitjes in Zeeland voor het hele gezin!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 25 juli 2024
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.