Haarlem is wonderbaarlijk!

Haarlem is wonderbaarlijk!

Zin om een uitje te boeken naar een plek waar avontuur, ontspanning, vermaak, historie en cultuur klaarliggen om als rijpe appels van een boom geplukt te worden? Denk dan eens aan Haarlem. De hoofdstad van de provincie Noord-Holland is wonderbaarlijk. Net als Haarlemmerolie, dat al sinds de zeventiende eeuw wordt aangeprezen als hét middel dat helpt tegen alle kwalen. Zonder een waardeoordeel te geven over Haarlemmerolie durf ik wel te stellen dat Haarlem als stad heilzaam is voor wie hunkert naar een genoeglijke stedentrip met mooie bezienswaardigheden en volop uitgaansmogelijkheden voor jong en oud.

De stad aan de rivier het Spaarne in de regio Kennemerland nodigt uit voor een avontuurlijk bezoek, een ontdekkingstocht, waarbij zaken aan de oppervlakte kunnen komen, die je tot nog toe onbekend waren. Een ware verrijking voor de geest, die bijvoorbeeld de ultieme rust en ontspanning kan vinden in de Haarlemmerhout. Eén van de bekendste parken in Haarlem. De Haarlemmerhout is het oudste staatsbos van Nederland en ligt aan de rand van Haarlem. Een heerlijk oord om te ondernemen, te wandelen, fietsen of te mijmeren over vroeger, nu en de toekomst.

Haarlemmerhout

De Haarlemmerhout omvat drie deelgebieden. Het oostelijke deel de Kleine Hout doet dienst als stadspark, het westelijke deel de Grote Hout is een stadsbos. Het derde deel, landgoed Eindenhout ten westen van de Grote Hout, functioneert als natuurgebied. Bij de Kleine Hout bevinden zich bijvoorbeeld Paviljoen Welgelegen, een theehuis, een hertenkamp en een kinderboerderij. Ook vind je er een muziekkoepel en het zogenaamde Hildebrandmonument. Het Hildebrandmonument is een prachtige beeldengroep, die bestaat uit een achtkantige fontein met acht personages uit de Camera Obscura op een voetstuk gadegeslagen door hun verteller Hildebrand (Nicolaas Beets).

Belangrijke stad

Het Hildebrandmonument is een van de ruim dertienhonderd monumenten die er in Haarlem te vinden zijn. De stad die aan het eind van de middeleeuwen een van de belangrijkste steden van Holland werd. Een stad met een historische binnenstad, die is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Een stad met een roemrijke geschiedenis, die uitgebreid belicht wordt in het Historisch Museum Haarlem. Een stad ook waar vele bodemschatten zijn ontdekt, die te bezichtigen zijn in het Archeologisch Museum.

Van een heel andere allure, maar minstens zo interessant is Nationaal Museum Het Dolkuys, waar je alles te weten kunt komen over de psychiatrie. En wat te denken van het Corrie ten Boom Museum, dat gewijd is aan verzetsstrijder Corrie ten Boom en haar evangelisatiewerk. Geloof me, allemaal meer dan de moeite waard in het kader van een bezoek aan Haarlem. Een stad ook, die zich onder andere ontwikkelde als schildersstad.

Frans Hals Museum

De reputatie van schilderstad kreeg Haarlem van kunstenaars als Jacob Isaacksz van Ruisdael en Frans Hals. Met name in het Frans Hals Museum zijn veel werken van Haarlemse schilders te bezichtigen. Het Museum is gevestigd in het op zichzelf al zeer bezienswaardige Oudemannenhuis, dat dateert uit de zeventiende eeuw. Werkelijk een prachtig plaatje.

Sint Bavokerk

Minstens zo oogstrelend als het Oudemannenhuis is de Grote Markt in de oude binnenstad van Haarlem, die gedomineerd wordt door de Sint Bavokerk. De middeleeuwse kruiskerk is opgetrokken in de gotische bouwstijl en in het midden voorzien van een ruim 78 meter hoge houten, met lood bedekte laatgotische vieringtoren. De kerk behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg uit 1990. Iedereen die de kerk ziet, kan zich ongetwijfeld voorstellen waarom. Een bouwwerk waar je naar blijft kijken. Overigens is dat niet heel verstandig, want Haarlem heeft nog zoveel meer om van te genieten.

Daar bij die molen

Neem bijvoorbeeld molen de Eenhoorn. Deze molen aan het Spaarne is in 1776 gebouwd en werkelijk fenomenaal om te zien.  Datzelfde geldt voor molens als De Adriaan, De Hommel en De Veer. Allemaal historische bouwwerken met een bijzondere wetenswaardige geschiedenis. Wetenswaardig is zeker ook de geschiedenis van de Koepelgevangenis in Haarlem. Een van de drie koepelgevangenissen in Nederland. Je wilt er vast niet in, maar ik verzeker u, de bijzondere voorziening houd je blik en aandacht wel voor geruime tijd ‘gevangen’.

Moeilijk loskomen is het ongetwijfeld ook in het Teylers Museum aan het Spaarne. Dat Museum bestaat sinds 1784 en is daarmee het oudste museum van Nederland. De collectie van het museum is gericht op kunst en wetenschap en omvat onder andere schetsen van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo.


Eenmaal op bezoek in Haarlem houdt de stad je volledig in haar greep. Er is zoveel te doen, te zien en te beleven. Wat allemaal is met geen pen te beschrijven en zeker niet in een paar woorden te vatten.
Alleen al over de Haarlemmer Janszoon Coster kun je meerdere boeken volschrijven. Hij zou in het begin van de vijftiende eeuw de boekdrukkunst hebben uitgevonden. Ter nagedachtenis aan deze man zijn er in Haarlem verschillende monumenten te zien. Janszoon Coster heeft er ook voor gezorgd dat Haarlem naast allerlei andere kwalificaties, zoals schrijversstad, de reputatie van drukkersstad heeft opgebouwd.

Hemels genieten

De kwalificatie schrijversstad dankt de stad overigens aan veel bekende Nederlandse schrijvers die er zijn geboren of hebben gewerkt, zoals Godfried Bomans en Harry Mulisch. Die laatste schreef onder meer het meesterwerk ‘De ontdekking van de hemel’. Het voert te ver om Haarlem zo te noemen, maar dat het een bijzondere, bezienswaardige stad is, staat buiten kijf. Je kunt er zeker hemels genieten. Met name ook in de vele cafés, restaurants en trendy eetgelegenheden, die de stad rijk is om nog maar te zwijgen over de talrijke culturele gelegenheden, die de stad kent.

Enjoy!

Zin om een uitje te boeken naar een plek waar avontuur, ontspanning, kunst, historie en cultuur klaarliggen om als rijpe appels van een boom geplukt te worden? Niet langer over denken, maar gewoon Haarlem boeken! De mogelijkheden voor een goed verblijf zijn er legio. Kijk maar eens voor hotelarrangementen in Noord-Holland op Goedverblijf.nl.

 

Onverdeelde aandacht is goud waard
Ommen is grandioos mooi!
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 06 februari 2023
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.