Amsterdam is de top of the bill!

Amsterdam is de top of the bill!

Welke vorm van ontspanning, inspanning, vermaak of entertainment je ook zoekt, in Amsterdam vind je het. De hoofdstad van Nederland, die de Amsterdammers zelf ook wel Mokum noemen, is top of the bill, het neusje van de zalm in goed Nederlands.

Geen andere Nederlandse stad is zo vrij van geest, zo kleurrijk, zo divers, zo groot en uitgebreid. Kortom, geen Nederlandse stad zo mooi als onze hoofdstad. De mogelijkheden om er te shoppen zijn er ongekend groot, het aantal uitgaansmogelijkheden ontelbaar, het culturele aanbod overstelpend, haar culinaire mogelijkheden niet te versmaden, haar historie meer dan boeiend om over het nachtleven nog maar niet eens te spreken. Sprankelend, bruisend. De stad ademt het leven in alle opzichten. Nergens voel je je meer mens dan in Amsterdam en dat geldt voor professor tot bon vivant en alles en iedereen die daar tussenin zit. Iedereen mag zich thuis voelen in Amsterdam. 

Magische ervaring

Ik was persoonlijk geloof ik nog geen tien jaar toen ik voor het eerst in de hoofdstad kwam met een schoolreisje. Die eerste keer op De Dam en onder andere een bezoek aan luchthaven Schiphol…Echt magisch en onvergetelijk! Een ervaring waar je na een keer overigens niet van verzadigd bent, maar juist een ervaring, die je doet hongeren naar meer en steeds opnieuw wilt beleven. Een trip, waarbij je ook niet bang hoeft te zijn om in herhaling te vallen, want je kunt in Amsterdam voortdurend iets nieuws ontdekken. Dat vooral is Amsterdam in de provincie Noord-Holland aan het IJ, het Noordzeekanaal en de monding van de Amstel.

Mooie bezienswaardigheden

Amsterdam, een stad met heel veel mooie architectuur, prachtige kunstwerken en talloze bezienswaardigheden zoals het Rijks- en het Stedelijk Museum, die feitelijk geen enkele introductie behoeven. Dat geldt ook voor het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis. Regelmatig verschijnen er berichten in het nieuws over met name nieuwe kunstschatten in de genoemde musea. Ga het zien, zou ik zeggen. Dat geldt ook voor het  Scheepvaartmuseum. Wellicht iets minder bekend dan de genoemde locaties, maar zeker niet minder de moeite van het bezoeken waard.

Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in het gebouw van het voormalige ’s Lands Zeemagazijn en bevat de op een na grootste maritieme collectie ter wereld. Het museum is gespecialiseerd in de maritieme geschiedenis van Nederland. Het voert te ver om die geschiedenis hier verder uit te diepen, maar dat het een indrukwekkende geschiedenis is durf ik wel te verzekeren.

Artis

Gegarandeerd succesvol is zeker ook een bezoek aan Artis, de oudste dierentuin van Nederland in Amsterdam. Het park heeft naast een heleboel dieren ook een 27-tal monumentale gebouwen die grotendeels uit de negentiende eeuw dateren. Een lust voor het oog en een bron van ontspanning en vermaak voor groot en klein.

Vaartochten

Bijzonder leuk voor alle leeftijden is wat mij betreft ook zeker een vaartocht door de grachten van Amsterdam. Die blik vanaf het golvende water over de bruisende stad. Niet minder dan goud waard! En wat te denken van een bezoek aan de Jordaan. Lekker struinen door de wijk in het centrum van Amsterdam en er het typische geluid van de volksbuurt horen met zicht op de beroemde Westertoren, die in zoveel Amsterdamse smartlappen wordt bezongen.

Het behoort allemaal tot Mooi Amsterdam, waar Wim Sonneveld en Willy Alberti ooit over zongen: Dat huis en een boom en een gracht en een plein. Dat typische humor, een tikkeltje pijn. Amsterdam. Wat gein en een traan en een hoop sentiment. Een hoempa-orkest en een oud pierement. Amsterdam. Een stad met kapsones en af en toe zwoel. Maar een ding is zeker: een stad met gevoel Amsterdam.

Groene stad

Dat gevoel ontwaar je vooral ook bij een bezoek aan een van de circa 50 prachtige parken en recreatiegebieden die de stad rijk is. Het Vondelpark is daarvan ongetwijfeld een van de bekendste, maar ik kan u verzekeren dat het ook zeer aangenaam verpozen is in bijvoorbeeld het Martin Luther King Park of het Nelson Mandela Park.

Stad van alle werelden

Vraag honderd mensen wat het mooiste plekje van Amsterdam is en je krijgt waarschijnlijk honderd verschillende antwoorden. Juist die diversiteit is zo kenmerkend voor de hoofdstad, een ontmoetingsplaats van alle werelden. Met recht een wereldse ervaring!

Wees Welkom!

Wees Welkom!, Be welcome!, Soyez Bienvenue!, Sea Bienvenido! Sei willkommen! Dat geldt voor de hoofdstad als zodanig, maar ook voor de talloze accommodaties, waar je in Amsterdam, na een dag vol onuitwisbare indrukken comfortabel kunt overnachten om je op te laden voor een nieuwe dag met nieuwe belevenissen in de hoofdstad. Kijk voor de mogelijkheden in dit verband maar eens op hotelarrangementen op Goedverblijf.nl

Grachten in Amsterdam

De Dam

Gezelligheid heet Kerstmis!
Bij een bezoek aan de Bataviawerf vaart iedereen w...

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 02 juni 2023
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.