Hunebedcentrum is reusachtig interessant

Hunebedcentrum is reusachtig interessant

Tegenwoordig weten we beter, maar in de Middeleeuwen werd door sommigen gedacht dat hunebedden gebouwd waren door reuzen of de huizen van de duivel waren. Dat het van oorsprong Scandinavische zwerfkeien waren wist men toen niet.


De grootste

De kennis over de oudste monumenten van Nederland, wat hunebedden zijn, kwam pas vele honderden jaren later. Anno 2017 is de kennis over de hunebedden mede te danken aan het Hunebedcentrum in Borger, een schitterende pittoreske plaats in de provincie Drenthe. Het Hunebedcentrum is een prachtig archeologisch museum, gesitueerd op een steenworp afstand van het grootste hunebed van Nederland.

Het grootste hunebed van Nederland is rond de 23 meter lang en heeft 9 dekstenen. Het hunebed heeft vier poortstenen waarvan nog een poort deksteen op z’n plek ligt. Het is ook een van de weinige hunebedden in Nederland waar resten van mensen zijn gevonden.

Trechterbekervolk

In het Hunebedcentrum, met een prachtige museumwinkel, een museumcafé en een kenniscentrum kun je alles over de ruim vijftig hunebedden in Drenthe te weten komen. Het museum neemt je aan de hand van onder meer films en exposities, met name mee terug in de tijd van het zogenoemde Trechterbekervolk.

Dat volk leefde zo'n vijfduizend jaar geleden in Drenthe. Het volk wordt zo genoemd omdat het aardewerk wat in hun hunebedden gevonden werd deed denken aan trechters. 'Duivels interessant' om zo maar eens te zeggen. En voor alle leeftijden, want de kennisoverdracht wordt in het museum onder meer tot stand gebracht met interactieve spellen, wat leuk is voor volwassenen, maar ook heel onderhoudend is voor kinderen.

De grote ijstijd

De geschiedenis van de hunebedden voert ons terug naar de grote ijstijd zo'n 200.000 jaar geleden. Grote delen van Europa waren toen bedekt met ijs en zo ook het gebied wat nu Drenthe heet. De gletsjers die over Drenthe heen trokken namen vanuit Scandinavië zwerfstenen mee. Toen de ijstijd 70.000 jaar later langzaam ten einde kwam begon het ijs te smelten. Daardoor kwamen de zwerfkeien die eerst nog in het ijs zaten los te liggen en lagen zo verspreid in de omgeving. Uiteindelijk besloten de mensen in Drenthe van alle rondzwervende keien een grafkelder voor hun doden te bouwen. Met recht een gewichtige klus, want de keien wogen tussen de tweeduizend en twintigduizend kilo. Je kunt je er nauwelijks iets bij voorstellen wat voor gesleep dat moet zijn geweest, maar wel met als resultaat een bijzonder 'spoor' in het landschap, wat de mensheid een prachtig inkijkje biedt in de historie. Een historie die vooral ook voel- en zichtbaar wordt in het steentijdhuis met bijbehorende oertuin, keientuin en een graanspieker (een graanschuur op palen) op het terrein van het Hunebedcentrum.

Steentijdhuis

Het Steentijdhuis laat zien hoe de mensen van de Trechterbekercultuur leefden. Achter het steentijdhuis is een prehistorische akker, de zogenoemde Oertuin aangelegd. Hier is het mogelijk informatie in te winnen over gewassen die werden gekweekt in de prehistorie. Naast de Oertuin is een botanische tuin met veel van de plantensoorten die in de prehistorie werden verzameld voor voedsel, zoals brandnetels. Zowel de akker als de tuin bieden de kans om voedsel uit het verleden te proeven. Ik kan u verzekeren, het smaakt allemaal naar meer!

Heerlijk wandelen

Dat geldt ook voor tal van interessante wandeling die je vanaf het Hunebedcentrum kunt maken door een prachtig landschap waarbij 150.000 jaar geschiedenis te beleven valt. Neem bijvoorbeeld de gletsjerkuilwandeling. Deze ruim elf kilometer lange tocht voert je door staatsbossen, langs heidevelden, langs een gletsjerkuil of 'pingoruïne' en door het 'stormbos. Uiteraard kunnen onderweg ook enkele hunebedden bezichtigd worden. Wil je daar veel meer van zien, dan is het raadzaam om bijvoorbeeld te kiezen voor de elfhunebeddentocht, waarbij je tijdens de wandeling elf hunebedden ziet.

Leuk en leerzaam

Al met al is het Hunebedcentrum een bezoek meer dan waard. Een echte aanrader. De omgeving is een lust voor het oog, heilzaam voor de geest en ongemerkt steek je er een heleboel van op. Een geweldige manier om te ontspannen, te genieten en ondertussen je kennis te verrijken. Leuk en leerzaam. Mooier is amper denkbaar. En hunker je na de ontdekkingstocht in en rond het Hunebedcentrum naar een echt bed? Geen nood, de mogelijkheden in de buurt zijn legio. Kijk voor het aanbod hotelarrangementen in Westerbork maar eens op Goedverblijf.nl.


Monschau is om te zoenen
Anne Frank Huis imponeert
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 03 december 2024
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.