Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem
Wie wat bewaart heeft wat, is een bekend gezegde. Op niets beter van toepassing dan op het Nederlands Openluchtmuseum.
Alles uit de laatste twee eeuwen tot nu, met een collectie van meer dan 170.000 voorwerpen, is in dit museum in Arnhem bewaard gebleven. Ga het zien en beleven! U zult er meer dan goede herinneringen aan bewaren.
Reis door de tijd
Een bezoek aan het unieke Nederlandse museum is als een reis door de tijd, een verkenningstocht door de geschiedenis met tal van authentieke gebouwen, demonstraties van allerlei oude ambachten, tentoonstellingen, interessante verhalenvertellers, originele boerderijen en wat dies meer zij.
Kindererf
Boeiend voor mensen met een zekere leeftijd, maar ook meer dan aantrekkelijk voor ieder ander. En met name voor de jeugd, die zich heerlijk kan uitleven op bijvoorbeeld het kindererf en kan spelen op het Zaanse plein. Kortom, het Openluchtmuseum biedt plezier en vermaak voor alle leeftijden met een keur aan mogelijkheden om tussendoor te snuffelen in een van de leuke winkeltjes of te genieten van lekkers bij verschillende horeca-gelegenheden. De talloze bezienswaardigheden en vele activiteiten laten geen ruimte voor verveling. Er is eerder tijd tekort om alles goed te bekijken.
Routes
Juist om te zorgen dat er niets gemist wordt en bezoekers goed de weg te wijzen biedt het Museum op het park verschillende routes aan.
Kruidentuin
Onderweg treft u onder meer de kruidentuin aan met een geneeskruidentuin, een kloostertuin, een keukenkruidentuin, een verfplantentuin en de legendeplantentuin. Ook is in de kruidentuin de stadspomp uit Zwolle te zien. Deze stenen pomp in rococostijl werd in 1737 op het kleine kerkhof bij de grote kerk in Zwolle neergezet en in 1927 aan het museum geschonken.
Zelfkennis
Wie zich in zijn verleden verdiept, leert zichzelf beter kennen. Dat is de visie van het Openluchtmuseum en ik kan me daar volledig bij aansluiten. Terugkijkend heb ik vanaf de middelbare school al interesse voor geschiedenis. Bij het examen slaagde ik met lof voor het vak. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat de interesse aanvankelijk meer gefocust was op de leraar die er les in gaf, dan op datgene wat hij tijdens de les naar voren bracht. De echte interesse voor geschiedenis kwam later. 'Verstand komt met de jaren', zou moeder zeggen.
Dagloners
Moeder, die het fenomeen daglonershuisjes vast kent. Het is een van de talloze museale gebouwen in het Openluchtmuseum. Daglonershuisjes waren in de negentiende eeuw onderkomens voor losse arbeiders. Ze verdienden weinig en hadden geen eigen huis en grond, maar vestigden zich buiten het dorp. Zo ontstonden er met name in het oosten van Nederland hele kolonies van daglonershutten.
Komt het zien!
Naast daglonershuisjes biedt het Openluchtmuseum heel veel meer. Een bezoek aan een oude melkfabriek bijvoorbeeld of een ritje maken in een oude rijdende tram. En wilt u weten hoe molens vroeger werkten? In het museum kunt u het zien en vertelt men u er graag over.
't Woold
Net als over de werkzaamheden in radmakerij 't Woold. In 't Woold ziet u de radmaker aan het werk. Radmakers waren vroeger veelal boeren met een klein boerenbedrijfje, die wielen maakten als bijverdienste omdat zij met hun boerenbedrijfje financieel gezien het hoofd niet boven water konden houden. Geschiedenis stoffig? Ik heb het wel eens horen zeggen, maar kan u verzekeren dat het glanzend is. Een bezoek aan het Openluchtmuseum bewijst dat met tal van bezienswaardigheden, maar ook volop mogelijkheden voor doe-activiteiten. Kortom, genieten van de eerste tot de laatste minuut.
Dingenliefde
En genieten is het vooral ook bij Spaarstation Dingenliefde. Daar wordt de voorliefde van veel mensen om spullen te verzamelen in beeld gebracht. Je kijkt er zogezegd 'je ogen uit'. Verzamelaars vertellen hun persoonlijke verhaal bij hun unieke verzamelingen. In Spaarstation Dingenliefde staan vooral ook voorwerpen uit de depots van het Openluchtmuseum. Zoals gezegd: wie wat bewaart, heeft wat!
Blijven slapen
Al met al lijkt een dag amper genoeg om alles in het Openluchtmuseum te bekijken. Wie zich langer wil onderdompelen in nostalgie kan in de buurt blijven slapen. Mogelijkheden zijn er daarvoor te over. Kijk voor een geschikt hotel in dit verband naar het aanbod hotelarrangementen in Arnhem op Goedverblijf.nl
Foto: Raymond Naber
Foto: Wim de Knegt
Omslagfoto: Lode Greven