Genieten in Drenthe is heel makkelijk!

Genieten in Drenthe is heel makkelijk!

Een heerlijk lentezonnetje werpt haar stralen op het bureau waar ik achter de laptop zit om een weblog te schrijven over de provincie Drenthe. Mooi Drenthe is de kreet, waarmee de provincie zich profileert. Een definitie, die ik volledig kan beamen. De provincie is onbeschrijflijk mooi met haar uitgestrekte natuurparken, boeiende musea en historische bezienswaardigheden.

De fietsprovincie

Mijmerend over wat er, buiten het feit dat Drenthe met haar uitgebreide fietsroutenetwerk, de fietsprovincie van Nederland is, verder zo mooi en bijzonder is aan Drenthe, realiseer ik mij dat het vandaag Nationale Buitenspeeldag is. Wat moet dat geweldig zijn voor al die schoolkinderen om vandaag eens niet in de schoolbanken te zitten, maar lekker buiten les te krijgen, de natuur ontdekken, erop uit trekken. Ik heb dat vaak gedaan en juist ook heel vaak in Drenthe.

Diever

Ik denk dan aan vakanties in de bosrijke omgeving van Diever, waar ik voor het eerst kennismaakte met William Shakespeare. De voorstelling van Shakespeare’s Midzomernachtdroom in het openluchttheater zal ik nooit meer vergeten. Wat een spektakel met prachtige dialogen, oogverblindende kleurrijke kostuums en de omgeving zoo sprookjesachtig…adembenemend gewoon! Het is jaren geleden, maar nog steeds worden in Diever jaarlijks voorstellingen van Shakespeare opgevoerd en altijd met groot succes. Ga er eens kijken en je weet wat genieten met een hoofdletter ‘G’ betekent.

Topattracties

Ook heel bijzonder waren altijd de vakanties in Meppen. Een klein pittoresk dorpje in Drenthe, dat grenst aan het bos De Mepperdennen en het jeneverbesgebied De Palms. Een klein, maar fijn dorp, op een steenworp afstand van het prachtige ganzenstadje Coevorden, maar ook dichtbij vlinderstad Emmen met Wildlands Adventure Zoo als topattractie. Een van de vele, die de provincie rijk is. Ook de verrassende stad Assen met haar geweldige motorcircuit is een aanrader voor een onvergetelijk bezoek. Wat ik u brom!

Monumentendorp

Eigenlijk biedt Drenthe alles wat een mens redelijkerwijs zoekt, die er eens even helemaal uit wil zijn. Rust, ruimte, maar ook activiteit en gezelligheid. Dat laatste vind je bijvoorbeeld in het monumentendorp Orvelte in hartje Drenthe. Het dorp is enig in zijn soort met tientallen monumentale boerderijen, verschillende galerieën, leuke winkeltjes, volop kunstnijverheid en ga zo maar door. Oh ja en natuurlijk de Schaapskooien met Schoonebeker Heideschapen. De herder met zijn honden en schapen lopen regelmatig door het dorp. Werkelijk prachtig.

Westerbork

Een Drents dorp dat onuitwisbare herinneringen met zich meebrengt is Westerbork. Vooral vanwege het voormalige Kamp Westerbork dichtbij Hooghalen, dat in 1939 werd gebouwd en in gebruik genomen. Vanuit dat kamp zijn in de Tweede Wereldoorlog meer dan honderdduizend mensen gedeporteerd naar vernietigingskampen. Onvoorstelbaar tragische gebeurtenissen, die in het Herinneringscentrum op indrukwekkende wijze in beeld worden gebracht. Ook dat is Drenthe.

Siepelveen

De provincie is enorm veelzijdig met mooie, boeiende, intrigerende, maar vooral ook inspirerende steden, dorpen en schitterende natuurgebieden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het Nationaal Park Drentse Aa met haar Siepelveen, een prachtig ven omringd door zandduinen. Het park kent bijzondere vegetatie waaronder gagel, verschillende soorten heide en eeuwenoude jeneverbessen. Prachtig om er eens een excursie mee te maken.

Hunebedden

En vergeet bij een bezoek niet stil te staan bij de talloze hunebedden. Daar kun je in Drenthe eigenlijk niet omheen. De oude monumenten uit de prehistorie vind je in talloze soorten en maten in de provincie. Veelal op de Hondsrug. In totaal zijn er daar alleen al 52 bewaard gebleven.

Pak in en vertrek!

Hoe mooi Drenthe is, is in de loop der jaren vaak bezongen. Met name Daniël Lohues zong ooit een liedje over zijn geliefde provincie: ‘de leste plek in het land woar ’t stille wezen mag’. Een provincie, die het waard is om veel ‘lawaai’ over te maken, zou ik willen zeggen. Overtuig uzelf, pak in en vertrek naar Drenthe. Over een comfortabele slaapgelegenheid hoeft u niet in te zitten. Die zijn er in de provincie ook meer dan genoeg. Kijk voor de mogelijkheden maar eens op hotelarrangementen op Goedverblijf.nl.

Noord-Brabant vervult elke wens
Sauerland is verleidelijk voor iedereen!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 13 juni 2024
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.