Breng een bezoek aan Woerden in het Groene Hart!

Woerden Breng een bezoek aan Woerden in het Groene Hart!

Je hoort het vaak; Nederland is volgebouwd, weinig ruimte meer, maar ze zijn er nog hoor, prachtige plekjes om volop te genieten van rust, ruimte, natuur in combinatie met tal van bezienswaardigheden. Je vindt die plaatsen bij uitstek in het Groene Hart met middelgrote stedelijke nederzettingen zoals Woerden. Een stad, die extra kleur geeft aan het Groene Hart.

Eeuwenoud

Woerden ligt in de provincie Utrecht in het oosten van het Groene Hart. De stad stamt uit de Romeinse tijd. Er is een aantal Romeinse schepen in Woerden gevonden en een replica wordt gebruikt voor rondvaarten. Persoonlijk een van mijn favoriete manieren om een gebied of stad te bekijken en te ervaren.

Ook leuk is in dit verband een stadswandeling. Die kun je alleen maken, maar ook met een gids, die stilstaat bij betekenisvolle plekken, waar je als bezoeker misschien argeloos aan voorbij zou lopen. Geweldig om op zo’n manier de omgeving te leren kennen en je kennis te verrijken. In Woerden kan het allemaal. Een prachtige plek in het Groene Hart, dat de titel Nationaal Landschap draagt. Dat betekent dat er een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie te vinden is. Zo ook in Woerden, die ook wel de hoofdstad van het Groene Hart wordt genoemd. Een stad waar de naaldspits het meest in het oog springt.

Sint Bonaventurakerk

De 77 meter hoge Naaldspits is de top van de bezienswaardige Sint Bonaventurakerk. Het is een van de vele bezienswaardigheden in Woerden. De kerk is een rijksmonument. Zij is gebouwd in 1892 en geldt als een van de belangrijkste werken van architect Nicolaas Molenaar sr. Werkelijk een plaatje. Met name ook van binnen zeer de moeite waard om eens te bekijken. Het interieur van de kerk is rijk gedecoreerd met onder meer een gekleurde tegelvloer en een marmeren hoogaltaar. Fascinerend mooi zijn ook haar gebrandschilderde ramen, waaronder drie uit 1919 van F. Nicolas.

De kerk staat naast het Kasteel van Woerden. Alweer zo’n bijzonder bouwwerk dat eigenlijk op de ‘to do list’ van iedereen zou moeten staan. Zeer de moeite waard deze prachtige burcht, die tussen 1407 en 1415 gebouwd is door hertog Jan van Beieren, heer van Woerden.

Een ander monumentaal gebouw in de stad is bijvoorbeeld het Arsenaal. Dit rijksmonument werd vroeger gebruikt als militair magazijn van het veldleger. Momenteel is het in gebruik als horecagelegenheid en wordt het gebruikt voor verschillende evenementen.

Kunst kijken

Woerden is een onvermoed mooie en levendige stad. Wat haar vooral ook interessant maakt zijn de vele kunstobjecten in de openbare ruimte. Kunstwerken, die soms met de historie van Woerden te maken hebben, maar niet altijd. Zo vindt je op het Kerkplein bijvoorbeeld het tot de verbeelding sprekende kunstwerk ‘drukkers in verzet’ en even verderop ‘de pannenbakkers’ en ‘de Koe van Woerden’. Kunstwerken waar je je ogen moeilijk van af kunt houden en beelden, die de fantasie prikkelen. Gewoonweg prachtig.

Boerenkaasmarkt

Zoals gezegd valt er in Woerden veel moois te bezichtigen, maar je kunt er ook van alles ondernemen. Gezellige winkelstraatjes nodigen er bijvoorbeeld uit om eens lekker te shoppen. Van bijzondere allure is de wekelijkse boerenmarkt in de binnenstad van Woerden, waar boeren uit de omgeving hun kazen ‘showen’ in de vorm van een voorstelling. Echt uniek in zijn soort. Ook kun je op de markt de verschillende kazen proeven. Je hoeft er geen kaas van gegeten te hebben om er uitzinnig van te genieten.

Eenmaal uitgegeten, dan zou je een van de vele wandel- of fietsroutes ‘bij de hand’ kunnen nemen om het gebied rondom te verkennen. Bijzonder in dit verband is onder andere Buitenplaats ‘de Blauwe Meije’ met bijvoorbeeld een galerie en een prachtig voedselbos met eetbare planten.

Waar voor uw geld

Het is een kleine greep uit een reeks aan wat er zoal te zien en te beleven valt in Woerden. Misschien niet de eerste stad die je te binnenschiet als je nadenkt over een mooie stedentrip, maar een keuze voor Woerden is er wel een die zich meteen uitbetaalt. Absoluut waar voor uw geld, wat ook geldt voor de mogelijkheden om in de buurt te overnachten. Kijk voor het aanbod in dit verband maar eens op hotelarrangementen in Utrecht op Goedverblijf.nl.

 

Bezoek de Prinsenstad Delft!
Bezoek de Loonse en Drunense Duinen

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 25 juli 2024
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.