Binnenhof is buitengewoon

Binnenhof is buitengewoon

In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje. Velen zullen in die woorden waarschijnlijk de beginregels herkennen van een oud kinderliedje. Het liedje is onmiskenbaar verweven met het Binnenhof. Een locatie waar je heerlijk kunt dwalen en dromen, kunt kijken en doen. Er valt op het Binnenhof altijd wat te beleven. Never a dull moment op het Binnenhof, zouden de Engelsen zeggen.


En zo is het! Het Binnenhof is een buitengewoon aantrekkelijke plaats voor jan en alleman van welke leeftijd of origine dan ook. Je mag niet zomaar in alle gebouwen op het Binnenhof naar binnen, maar een rondleiding in de verschillende gebouwen behoort absoluut tot de mogelijkheden. Heel indrukwekkend en uit ervaring weet ik dat je er onuitwisbare herinneringen aan over kunt houden. Het is zogezegd niet allemaal goud wat er blinkt, maar wel veel. En een bezoek aan het Binnenhof levert sowieso gouden momenten op.

Bestuurscentrum

Praktisch gezien is het Binnenhof niet meer dan een gebouwencomplex in het centrum van Den Haag. Wat het vooral bijzonder maakt is haar ontstaansgeschiedenis, die teruggaat tot de bouw van een kasteel door de graven van Holland, die er sinds de dertiende eeuw hun residentie hielden. Later werd de locatie gekozen als bestuurscentrum. Ook de minister-president de hoogste politieke bestuurder van Nederland, heeft zijn kantoor aan het Binnenhof, in het welbekende Torentje.

De oudste

Het Binnenhof als geheel wordt gerekend tot de top 100 van Nederlandse monumenten. Het is waarschijnlijk zelfs het oudste parlementsgebouw in Europa dat nog als zodanig dienst doet. Alleen al die wetenschap maakt een bezoek aan deze locatie de moeite meer dan waard.

Mauritshuis

De verschillende oogstrelende bouwwerken aan het Binnenhof rijgen zich als een ketting aaneen. Het ene gebouw oogt nog mooier dan het andere. Uiterlijk, maar ook de verschillende interieurs zijn om van te smullen. Neem de Ridderzaal, de prachtige Hofkapel, de Vergaderzaal van de Eerste Kamer of het Mauritshuis. Stuk voor stuk adembenemend fraaie gebouwen.

Adembenemend mooi zijn bij voorbeeld ook de schilderijen, die je in het Mauritshuis, het rijksmuseum in Den Haag, kunt zien. Het zijn voornamelijk schilderijen uit de Gouden Eeuw, die daar tentoongesteld worden. Het relatief kleine museum heeft een wereldberoemde verzameling van in totaal 800 schilderijen, die in het bijzondere interieur goed tot hun recht komen.

Het Binnenhof is eeuwenlang omringd geweest door grachten. Vandaag de dag is van al dat water alleen de Hofvijver over gebleven. Een klein stukje gracht naast het Torentje, dat anno 2017 het domein is van premier Mark Rutte. Alleen al om die reden een bofkont zou ik zeggen.

Waardevol

De huidige waarde van het Binnenhof is onbetaalbaar, maar de historische waarde van het gebied is zo mogelijk nog groter. Het huidige Binnenhof bestaat al heel lang en is uiterlijk weinig veranderd. Daar gaat de komende jaren overigens wel iets aan veranderen. Er zijn plannen opgesteld voor een grootscheepse renovatie van het Binnenhof. Dit gaat vanaf 2020 gebeuren. Heel veel wordt alleen opgeknapt, maar toch zal het na de renovatie nooit meer hetzelfde zijn.

De Ridderzaal

Wat zeker hetzelfde blijft is de Ridderzaal. Waarschijnlijk een van de meest tot de verbeelding sprekende gebouwen aan het Binnenhof. Dit middeleeuwse gebouw staat midden op het Binnenhof. De zaal was in de dertiende eeuw een feestzaal, die toen ook wel Grote of Hoge Zaal werd genoemd. In de tijd van de Republiek werd de zaal met name gebruikt voor de verkoop van boeken, maar ook werd er markt gehouden en vonden er bijvoorbeeld trekkingen van de Staatsloterij plaats. Daarom werd de zaal ook wel de Loterijzaal genoemd. De naam Ridderzaal is pas in de negentiende eeuw onder invloed van de romantiek in gebruik geraakt.

Vandaag de dag kennen wij de Ridderzaal vooral van Prinsjesdag. Traditiegetrouw de derde dinsdag van september, waarbij de koning de troonrede uitspreekt als opening van het nieuwe parlementaire vergaderjaar. Ook worden Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Spelen hier sinds jaar en dag na de Spelen gehuldigd.

Keurhuis

Veel minder opvallend dan de Ridderzaal, maar toch in het oog springend aan het Binnenhof is het gebouw met het opschrift: Goutsmits Keurhuys. Dit gebouw is in 1640 gebouwd voor het Gilde van de Goud- en Zilversmeden.Hier werden de keurmerken in zilveren en gouden voorwerpen geslagen.

Mijmerend over het Binnenhof moet ik concluderen dat ik geen locatie in Nederland ken die zoveel in beeld wordt gebracht als het Binnenhof. Het behoort onmiskenbaar tot de highlights van Den Haag. Vrijwel dagelijks kunnen we er flarden van zien op bijvoorbeeld het journaal. Wil je de unieke sfeer van dit gebied echter echt proeven, dan is het zaak om er lijfelijk te zijn.

Omdat het kan

Alleen ter plekke kun je de geschiedenis waarachtig voelen, de prachtige omgeving echt ervaren. Heerlijk is het om de paden te bewandelen, die de graven van weleer bewandelden. Geweldig is het om te ontdekken wat er nu eigenlijk zo bijzonder is aan bijvoorbeeld de Trèveszaal. We horen het de dames en heren politici op tv vaak genoeg zeggen, maar uiteindelijk is er niets mooiers dan het te kunnen beamen uit ‘de eerste hand’.Niet omdat het moet, maar omdat het kan, zou ik zeggen.

Het Binnenhof als uitvalsbasis ook voor een prachtig meerdaags verblijf in de Hofstad met ongekende mogelijkheden voor ontspanning en vermaak. Het ligt er allemaal zo voor het oprapen. Pak die gelegenheid! Kijk voor hotels in Den Haag maar eens op Goedverblijf.nl.




Locatie (Map)

Maastricht is smaakvol in alle opzichten
De Drentsche AA is groot genieten

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 28 maart 2024
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.