Utrechtse heuvelrug is paradijselijk!

Utrechtse heuvelrug is paradijselijk!

Fietsend over de Utrechtse heuvelrug met de zomerzon op mijn bol en de wind in de rug is er één woord dat mijn gedachten bepaalt; paradijs.
Volgens 'de Dikke Van Dale' in de volksmond een oord waar het leven heerlijk is in een mooie omgeving met een overvloed aan lekkers. Treffender kan ik het Nationaal Park Utrechtse heuvelrug niet omschrijven. 'Lenie uit de Takkestraat' zul je in dit schitterende natuurgebied niet snel tegenkomen, de Utrechtse cabaretière Tineke Schouten misschien. Wat je er zeker tegenkomt is een uiterst gevarieerd landschap met allerlei soorten planten en dieren, waaronder reeën en dassen. Ook prachtige dorpjes, kastelen en landgoederen vallen er volop te bewonderen.

 

Kasteel Broekhuizen
Meer dan bewonderenswaardig is bijvoorbeeld kasteel Broekhuizen. Het landgoed ligt vlakbij het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Vooral de Engelse landschapstuin van het landgoed is oogverblindend. De tuin behoort samen met Clingendael in Den Haag en Groeneveld in Baarn tot de top drie in Nederland.

Zandrug
Terug naar de Utrechtse Heuvelrug. Zij loopt als een hoge zandrug van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen. De stuwwal met zijn bossen en heidevelden rijst op uit het vlakke agrarische landschap.

Nationaal Park
Het zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug is aangewezen als Nationaal Park dat zo'n tienduizend hectare grond omvat. Het park is een gebied van bossen, buitenplaatsen en 'bergen', waartoe onder meer ook de uiterwaarden van Amerongen behoren.

Mooi fiets- en wandelgebied
Verschillende fiets- en wandelroutes leiden de bezoeker langs de allermooiste plekjes in het park. Een gebied met rust en ruimte, waar je volledig tot jezelf kunt komen en ongegeneerd mag genieten van wat je ziet en hoort, zoals het gekwetter van vogels en het geruis van de bomen in bijvoorbeeld het uitgestrekte wandelbos de Kaapse Bossen bij Doorn.

Doorn
Doorn met haar bezienswaardige Maartenskerk en het verrukkelijke Huis Doorn. Ze behoren tot een niet te benoemen scala aan 'cadeautjes', die je kunt vinden in en nabij het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug.

Cadeautje
Met het oog op de Heuvelrug en cadeautjes schiet mij vooral een gebeurtenis in Rhenen te binnen. Ik vond er een paar jaar geleden een onbeheerde beurs. Omdat er verder geen mens te bekennen viel, stopte ik de portemonnee in mijn tas om deze later eventueel op een politiebureau af te geven. Plots komt daar een oudere mevrouw met een rood hoofd om de hoek. Of ik een portemonnee had gevonden, hijgde ze.

Ze was met haar kleinzoon op pad, wilde een ijsje kopen en toen...Ze griste haar beurs uit mijn handen en rende zonder bedankje weg. Ik keek haar verbluft na. Tien tellen later kwam de vrouw terug met tien euro. 'Voor een lekker kopje koffie of iets anders. Sorry dat ik vergat je te bedanken. Ik ben super blij. Bedankt hoor! Het werd dus eind goed, al goed!

Onovertroffen
'Al goed' is wat mij betreft ook een hele goede kwalificatie van de Utrechtse heuvelrug. De natuur is er met haar gevarieerde flora en fauna onovertroffen en de mogelijkheden tot recreeëren of sportief bezig zijn oneindig.

Neem daarbij de vele bezienswaardige gebouwen, mooie buitenplaatsen en lekkere gelegenheden voor versterking van de inwendige mens in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, dan heb je alle ingrediënten voor smaakvol, onvergetelijk en ongelimiteerd genieten.

Resideren
Onbeperkt zijn ook de mogelijkheden om in de buurt van het Nationaal Park op de Utrechtse Heuvelrug gerieflijk te resideren. Kijk voor het aanbod van hotels in Utrecht op goedverblijf.nl


 

Den Haag; een stad uit duizenden!
Zonnig Zeeland is zalig!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 04 augustus 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.