Texel is meer dan bijzonder

Texel is meer dan bijzonder

Als één van Nederlands grootste mopperpotten, Maarten van Rossem, ergens positief over is, dan moet het wel heel bijzonder zijn. En dat is Texel. Meer dan dat zelfs. De bekende kunsthistoricus verblijft al meer dan vijftig jaar diverse keren per jaar op het grootste Waddeneiland van Nederland en is er als het ware hartstochtelijk verliefd op. Ik kan het me goed voorstellen. Kriebels in je buik, want waar vind je het landschap zo rijk en gevarieerd, de flora en fauna zo mooi en de geschiedenis en het culturele leven zo levendig als op dit eiland? Vrijwel nergens, zou ik zeggen.

Paradijselijk oord

‘Je voelt, na het aanmeren van de boot, meteen het avontuur,’ vertelt mijn gesprekspartner wanneer Texel ter sprake komt om vervolgens met een grote glimlach te verhalen over haar belevenissen tijdens een fietstocht over het eiland, achterop een tandem. Prachtige foto’s ondersteunen de belevenissen van een onvergetelijk verblijf op ‘het Ibiza van het noorden’, zoals cabaretier Jochem Meijer het eiland noemt. Persoonlijk durf ik hem dat niet na te zeggen, want ik was nog nooit op Ibiza, maar als hij daarmee bedoelt dat Texel een paradijselijk oord is, beaam ik dat zonder aarzeling. Een bezoek aan het eiland is een aaneenschakeling van hoogtepunten.

De Zandkuil

Het is er puur genieten in de polders, op de brede zandstranden, in de duinen, graslanden of op de heidevelden en in de bossen. Het is allemaal te vinden op het eiland en niet bepaald mondjesmaat. Een uniek stukje Texel is bijvoorbeeld de Zandkuil, het eerste insectenreservaat van Nederland, met meer dan veertig soorten graafwespen en -bijen. Kom erbij en je blijft er steken, zou ik haast zeggen. De tijd verstrijkt er zonder dat je het in de gaten hebt. Een onuitputtelijke bron van vermaak en kijkplezier is dit gebied.

Nationaal Park Duinen van Texel

Minstens zo bezienswaardig op Texel is bijvoorbeeld ook De Slufter. Dit is een grotendeels door duinen omsloten strandvlakte, die in open verbinding staat met de Noordzee. De Slufter is onderdeel van het Nationaal Park Duinen van Texel, dat natuurmuseum Ecomare als bezoekerscentrum heeft. In het museum wordt de grote natuurwaarde van het Waddeneiland nog eens inzichtelijk gemaakt. Het Nationaal Park kent onder andere geweldige wandelroutes en mooie fietspaden, die je langs de mooiste plekjes op het eiland voeren.

Vuurtoren

Texel kent ontelbaar veel mooie plekjes en bezienswaardigheden. Een absoluut ‘must see’ object is er de vuurtoren op het noordelijkste puntje van het eiland in de Cocksdorp. De rode toren staat er al sinds 1864 en is de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over de zee uitkijkt. Een uitzicht om naar uit te kijken! Een van de vele belevenissen om je op te verheugen bij een bezoek aan Texel. Het eiland met een zee aan rust en ruimte, maar ook een eiland met de levendigheid, die een stad zo aantrekkelijk maken. Voor iedereen valt er van alles te beleven, van strandjutter tot kunstkenner en alles wat daar tussen inzit, ongeacht de leeftijd. Voor elk wat wils is geen loze kreet, maar een slogan, die werkelijk opgaat voor Texel.

Mooi licht

Wat je het allermooiste vindt op Texel, hangt uiteraard af van persoonlijke interesses en beleving. Wil je wadlopen, skydiven, parachutespringen, kunst kijken, shoppen. Noem het en beleef het op Texel. Misschien vind je er het licht wel het allermooiste, net als de bekende schrijver en kunstenaar Jan Wolkers. Ook hij was verliefd op het eiland, waar hij bij leven de status van ereburger had. Het licht op Texel noemde hij heel speciaal. ‘Net of het zilverachtig is,’ schreef hij ooit. Schrijverij, die goud waard is van een bijzonder man over een .heel speciaal eiland met een streekeigen taal, maar ook heel veel streekeigen producten.


Proef Texel en het smaakt gegarandeerd naar meer. En wilt u er nog een schepje bovenop, overnacht dan in een van de talrijke comfortabele verblijfsaccommodaties op het eiland. Kijk voor de mogelijkheden maar eens op hotelarrangementen op Goedverblijf.nl.

 

Zomers genieten met een festival
Noord-Brabant vervult elke wens

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 02 december 2023
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.