Ontdek het Rijksmuseum in Amsterdam!

rijksmuseum-amsterdam Ontdek het Rijksmuseum in Amsterdam!

Wat zullen we doen? Menigeen zal zich die vraag stellen bij het plannen van een gezinsuitje of een familiedag. Het Rijksmuseum in Amsterdam is in dit verband een goede tip. Het allerbeste wat Nederland op kunstgebied heeft voortgebracht kun je in dit oogstrelende museum zien.

Operatie Nachtwacht

En, heel bijzonder, dit jaar kun je in het museum ook ‘operatie Nachtwacht’ volgen. Vanachter een glazen wand kun je er als bezoeker getuige van zijn hoe het wereldberoemde schilderij van Rembrandt van Rijn wordt onderzocht en gerestaureerd. ‘A once in a lifetime experience’, zouden de Engelsen zeggen.

Meesterwerken

Het Rijksmuseum is een van de grootste van de zestien rijksmusea in Nederland. Zijn collectie biedt een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis met onder andere werken van zeventiende-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, maar ook Jan Vermeer en Frans Hals. Het museum is sinds 1885 gevestigd in het Rijksmuseumgebouw, ontworpen door de Nederlandse architect P.J.H. Cuypers.

Bij de entree verdringen zich dagelijks honderden bezoekers om een kijkje te mogen in het gebouw aan het Museumplein, dat al een plaatje op zich is. Eenmaal binnen maakt opwinding zich al snel van je meester bij het aanschouwen van de talloze meesterwerken met de overbekende Nachtwacht als onbetwist topstuk. Laat je meeslepen door de mooie beelden en verhalen en je dag kan niet meer stuk. Lekker ontspannen ronddwalen langs de eregalerij, in het Aziatisch Paviljoen, de Philipsvleugel of in de Nachtwachtzaal. Overweldigend is onder andere de Cuypersbibliotheek waar je je in het walhalla van boekenland waant. Boeken, boeken en nog eens boeken.

Mooie natuur

En niet te vergeten de Rijksmuseumtuinen. Hier is de natuur op z’n mooist, waar je in alle rust van kunt genieten. Kijken, voelen, leren, beleven en ervaren. Het Rijksmuseum weet er alles van en en biedt het aan mensen van alle leeftijden. Een bezoek aan het Rijksmuseum is een volwassen beleving, waar genieten kinderlijk eenvoudig is.

Zelf tekenen

Genieten van het kijken naar kunst, maar ook zelf de handen uit de mouwen steken. Bijvoorbeeld tijdens een zogenaamde tekenrondleiding, waarbij je zelf mag tekenen. Ook heel leuk is een rondleiding met zogenoemde Familiegidsen. Deze bijzondere gidsen zijn om te lezen, maar ook om te voelen, te stickeren of te ruiken. Een beetje anders dan anders, maar wel heel lekker.

Het Rijksmuseum heeft het stoffige imago waar musea vroeger nog wel eens last van hadden al lang van zich afgeworpen. Met eigentijdse activiteiten brengt het museum eeuwenlange (kunst)geschiedenis op een leuke, afwisselende manier onder de aandacht van groot en klein publiek. Mooie museumstukken als Grandfather’s Clock prikkelen de verbeeldingskracht van elke bezoeker, die de tijd aan zich voorbij voelt glijden als zandkorrels, die door je vingers glippen. Elke nieuwe zaal brengt een nieuw avontuur.
Het bezoek is een grote ontdekkingstocht, een juwelenkistje met talloze lagen, die telkens nieuwe sieraden toont. Voordat je het weet is het tijd om naar huis te gaan met een hoofd vol indrukken aan een welbesteed dagje uit. Een hoofd vol mooie beelden van bijvoorbeeld het modelschip William Rex, het betoverende melkmeisje, maar ook de prachtige diorama’s van Suriname. Je moet het gaan zien om de impact ervan werkelijk te beleven.

Wereldse ervaring

Het Rijksmuseum trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Een bezoek is dan ook een wereldse ervaring, die moeilijk te beschrijven valt. Aan het museum ligt een eeuwenlange geschiedenis ten grondslag. De kunstverzameling die de stadhouderlijke familie door de eeuwen had opgebouwd vormt tot op de dag van vandaag de basis van de collectie van het Rijksmuseum, dat aanvankelijk onder een andere naam in Den Haag gevestigd was en in 1808 , in opdracht van Lodewijk Napoleon naar Amsterdam, verhuisde, waar het museum vanaf 1809 samen met de kunstverzameling van Amsterdam, waaronder De Nachtwacht, aanvankelijk werd ondergebracht op de bovenverdieping van het Paleis op de Dam. Nadien is er voortdurend ontwikkeld, verbouwd en uitgebreid. Bijna alles is veranderd, maar wat onaangetast is gebleven zijn de verschillende historische kunstwerken en de magische uitwerking daarvan op de bezoeker. Kom kijken en blijf u verwonderen.

Schilderachtig uitje

Het Rijksmuseum is met recht een schilderachtig uitje voor het hele gezin. Perfect ook in combinatie met een bezoek aan onze hoofdstad Amsterdam, waar het heerlijk vertoeven is, dag en nacht! Kijk voor de mogelijkheden maar eens op hotelarrangementen op Goedverblijf.

Breng een bezoek aan het mooie Roermond!
Leuke uitstapjes in Venlo en omgeving!

Gerelateerde berichten