Naturalis is niet mis

Naturalis is niet mis

Haal uit het leven wat erin zit, wordt er wel eens gezegd. De allereerste stap die je daarvoor moet nemen is de juiste keuzes maken. Dan krijg je de kans van je leven.
Op uitgaansgebied zou onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden wel eens een hele goede keuze kunnen zijn. Wat je daar allemaal kunt leren en zien zeg. Ongelooflijk boeiend, spannend en opwindend. Echt niet mis!


Freek Vonk

Iemand die met buitengewoon aanstekelijke passie en enthousiasme over Naturalis weet mee te praten is de nationaal bekende Freek Vonk. Hij doet in het Nederlandse centrum voor Biodiversiteit met name onderzoek naar het genoom (een verzameling van alle genen van de chromosomen) van de Maleise moccassinslang en de koningscobra. In tv-programma’s toont deze meesterlijke bioloog ‘voor de duvel’ niet bang te zijn en gaat hij regelmatig op jacht naar de meest bijzondere dieren in de meest exotische landen. Hij spreekt met zijn voorliefde voor giftige dieren een enorm groot publiek aan. In het museum in Leiden zijn ook tal van filmpjes met en over zijn ontdekkingsreizen te zien. Griezelig interessant en amusant tegelijk. Naturalis is acht jaar geleden opgericht in Leiden door een fusie van het Zoölogisch Museum Amsterdam, het Nationaal Herbarium Nederland en Natuurhistorisch Museum Naturalis. Sinds medio 2012 wordt de naam Naturalis Biodiversity Center gebruikt.

Zien en doen

Dat is het credo van Naturalis, waar veel opgezette dieren te zien zijn, maar ook tal van levende planten en dieren te bezichtigen zijn. Met name voor kinderen is het museum helemaal het einde, waarbij de Dinosaurus met stip bovenaan staat. Niet zelden raken de jonge gasten helemaal in vervoering als ze oog in oog staan met een Dino. Dat kan in het bijzonder tijdens een ritje met de zogeheten T.Rexpress! Een hele bijzondere ervaring, die uw oogappel zich tot in lengte van jaren zal blijven herinneren als een van de mooiste, spannendste belevenissen ooit.

Op expeditie

In Naturalis kun je van alles. Bijvoorbeeld als een echte onderzoeker op expeditie. In stijl, gewapend met een vergrootglas en natuurlijk een hoed op, op onderzoek uit. Hoe leuk is dat? Zelf proefjes doen, bergen beklimmen, kruiden- of diersoorten proberen te herkennen. Het kan allemaal bij Naturalis. Niets is er in dit museum te dol. Zo kun je er bijvoorbeeld ook mee in een onderzeeboot. Je duikt ermee de diepte van de oceaan in en doet de meest bijzondere ontdekkingen in de wondere onderwaterwereld. Bij Naturalis leren en ontdekken kinderen echt van alles over de natuur. Spelenderwijs fruit plukken, speuren in een heemtuin, maar ook knuffelen met de dieren. En natuurlijk is er voor tussendoor ook volop lekker eten en drinken verkrijgbaar bij een lunchroom. Ook daar is het genieten.

In de top vijf

Het instituut beheert het grootste deel van de Nederlandse natuurhistorische collecties. De totale collectie van Naturalis Biodiversity Center behoort qua omvang tot de top vijf van de wereld en telt naar schatting 37 miljoen objecten. Een niet voor te stellen aantal. Het museum informeert het publiek op interactieve wijze over de biodiversiteit op aarde. Belangrijk onderdeel hiervan is de ontwikkeling van moderne educatieve trajecten voor basis- en voortgezet onderwijs. Het museum trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers, waaronder heel veel leerlingen. Het instituut beheert vele natuurinformatiewebsites en produceert mobiele apps, zoals het Bioportal, maar ook het Nederlands Soortenregister. Naturalis Biodiversity Center is, zoals al gezegd, naast een museum ook een wetenschappelijk onderzoeksinstituut. Gemiddeld werken er jaarlijks tientallen onderzoekers en een paar honderd  gastonderzoekers aan biodiversiteitsvraagstukken. Daarbij worden zij geholpen door een groot netwerk van amateuronderzoekers.

Kenniscentrum

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal kenniscentrum en verbonden met de universiteiten van Leiden, maar ook met die van Wageningen en Amsterdam. De medewerkers verzorgen ook universitair onderwijs en ontwikkelen aanvullende curricula en gastcolleges. Samengevat is Naturalis een bezoek meer dan de moeite waard. Het is een belevenis, zoals je zelden hebt meegemaakt en je steekt er heel veel van op. Een tijdsinvestering, die loont op alle fronten. Dat zul je zien als je er eenmaal bent. Alvast heel veel plezier.   

Leuke bezienswaardigheden in Limburg!
Burgers Zoo is een vorstelijke traktatie voor jong...

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 21 september 2023
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.