De Oosterschelde biologeert en betovert

De Oosterschelde biologeert en betovert

Een biologerend landschap en betoverende flora en fauna. Je vindt het lang niet overal, maar in het Nationaal Park Oosterschelde in overvloed. Met een oeverlengte van maar liefst 179 km is de Oosterschelde het grootste en natste Nationaal Park van de twintig Nationale Parken, die ons land rijk is. Het Nationaal Park Oosterschelde is 35.000 hectare groot en ligt bij Vrouwenpolder, middenin de provincie Zeeland tussen de eilanden Schouwen-Duiveland, Tholen, Sint Philipsland, Noord- en Zuid Beveland.

Een brok beleving

Een bezoek aan het Nationaal Park Oosterschelde betekent een brok beleving met mogelijkheden om bijvoorbeeld bruinvissen te zien, (ongevaarlijke) haaien te spotten, te (zee)vissen of schelpdieren te rapen. Heerlijk is het om er het spel van wind en water te ondergaan tijdens een lekkere wandel-fiets- of vaartocht. Geweldig ook om bijvoorbeeld met een natuurgids te gaan strandjutten of snorkelen om de kleurrijke onderwaterwereld van dichtbij te bekijken. Je weet niet wat je ziet, maar het kan allemaal en het is van begin tot einde allemaal een ware belevenis voor jong en oud.

Ware smaakmaker

In het Nationaal Park Oosterschelde word je als het ware overspoeld met heerlijkheden, die je nergens anders vindt. Het Park is een ware smaakmaker op de menukaart van topuitjes in Nederland, waar je echter nooit de buik vol van krijgt. Elke ‘hap’ smaakt verrukkelijk en doet je hongeren naar meer en dat meer is er bij de Oosterschelde tot in het oneindige. Met name voor wie de Nederlandse natuur koestert. Daarbij biedt het Park ook volop mogelijkheden voor de liefhebber van watersport. Samenvattend zou ik de Oosterschelde een onuitputtelijke bron van informatie en vermaak willen noemen voor iedereen.

De Oosterschelde is vooral een wereld van getij. Bij eb zie je de platen en slikken, bij vloed een intrigerend spel van wind en water met onder water een prachtige, kleurige wereld. Achter de dijken volop herinneringen aan het leven van de Zeeuwen met de zee in de vorm van karrevelden, inlagen en kreekgebieden.

Oosterschelde Museum

Herinneringen zijn er onder andere ook volop te zien in het Oosterschelde Museum in Yerseke. In dit museum in het voormalige gemeentehuis, worden de bezoekers in twee zalen meegenomen op een reis door de geschiedenis van de oester- en mosselcultuur. Aan de hand van ruim 1600 objecten wordt het verhaal verteld van Zuid-Beveland en de rol die de Oosterschelde heeft gespeeld bij het ontstaan van Yerseke, dat ook wel de Mosselstad wordt genoemd. Een indringend en uniek verhaal.

In en rond de Oosterschelde komen vele planten -en diersoorten voor. De watertemperatuur, het zoutgehalte en de voedselaanvoer zijn zo optimaal dat er veel soorten vogels, vissen en waterplanten gedijen. De soorten zijn behalve heel gevarieerd ook heel groot in aantallen.

Bijzondere wetenswaardigheden

Zo zijn er bijvoorbeeld continu bijna zeventig soorten vissen te vinden in de Oosterschelde, variërend van schol tot tong en bot. Ook kan men er af en toe zalm en zeeduivel aantreffen. En ooit geweten dat bijvoorbeeld de jongen van ansjovis in de Oosterschelde worden geboren en dat inktvissen speciaal van de Engelse zuidkust naar de Oosterschelde komen om te paren? Zomaar een paar wetenswaardigheden waarvan de Oosterschelde er vele kent.
Ook is de Oosterschelde bijvoorbeeld een populaire bestemming voor trekvogels vanwege de gunstige omstandigheden. Met name in het voor- en najaar trekken grote groepen vogels, eenden en ganzen af en aan. Ook leven er tientallen verschillende soorten wieren in de Oosterschelde en bijzondere soorten dieren zoals borstelwormen, zeepokken en garnalen. Naast dit alles liggen de oesters, mosselen en krukels voor het oprapen in De Oosterschelde.

Informatiepunten

Om optimaal van het landschap te kunnen genieten zijn er overal rond de Oosterschelde uitkijkpunten gerealiseerd. Ook zijn er tal van vogelkijkhutten en informatiepunten. In dit verband is het Informatiepunt op het eiland Neeltje Jans een absolute aanrader. Ook het nieuwe Informatiepunt op de Oosterscheldedijk bij Wemeldinge biedt de bezoeker volop informatie en inspiratie om het Nationaal Park Oosterschelde optimaal te beleven.

Gedenkwaardige ervaring

Beleven wordt door ‘meneer Google’ ook wel omschreven als een gedenkwaardige ervaring. Wat mij betreft een treffende vertaling voor een bezoek aan het Nationaal Park De Oosterschelde en  niet minder treffend voor wat je kunt ervaren op een logeeradres in de buurt. Er zijn er talrijke. Kijk voor het aanbod hotelarrangementen maar eens op Goedverblijf.nl

Euromast biedt torenhoog plezier
Gevangenismuseum boeit jong en oud
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 04 augustus 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.