Brussel brengt leven in de brouwerij

Brussel brengt leven in de brouwerij

Weinig hoofdsteden zijn zo vaak bezongen als Brussel, de hoofdstad van van Europa. Begrijpelijk, want de stad brengt leven in de brouwerij met haar rijke historie, hele bijzondere bezienswaardigheden en een meer dan levendig uitgaansleven. Het is de stad ‘of all places’ voor kijkplezier en vermaak. Als hoofdstad van Europa verblijven er veel diplomaten en zakenmensen in Brussel. Dat impliceert al gauw een zakelijke, saaie sfeer, maar niets is minder waar. Wie even verder kijkt ontdekt in Brussel een schat aan ervaringen op allerlei gebied. Voor jong en oud valt er van alles te beleven. Een heerlijke stad om even te ontsnappen aan de stress van alledag.

Striproute

Een unieke ervaring is zonder meer de striproute. Onbetwist een van de leukste wandelroutes door Brussel. Niet direct om rode oortjes van te krijgen, maar blozende wangen van plezier wekt de route met meer dan dertig muurschilderingen van Belgische stripfiguren zeker op. Asterix en Obelix, maar ook onder andere Kuifje en Suske en Wiske komen voorbij. Een absolute aanrader voor de stedentripper.

Maag van Brussel

Raadzaam is bij een bezoek aan Brussel ook de Rue des Bouchers aan te doen, De straat is een middeleeuws stegencomplex in het historische centrum van de stad en telt meer dan honderd restaurants. Zij wordt vanwege haar culinaire karakter ook wel de maag van Brussel genoemd. Echt smullen is het daar in meer dan een opzicht.
Smaakvol zijn in Brussel bijvoorbeeld ook de prachtige terrassen in het stadshart met aanlokkelijke winkeltjes en talloze oogstrelende boetiekjes. Lekker is daarbij het vele culturele erfgoed in de stad. Je kunt er de meest prachtige historische gebouwen, monumenten, maar ook schitterende parken en bijzondere kunstcentra zien. 

Hortamuseum

Neem in dit verband het Hortamuseum aan de Amerikaansestraat. De gebouwen waarin het museum is gehuisvest behoren tot de werelderfgoedlijst van Unesco.In het museum is onder meer het indrukwekkende archief van architect Horta te zien, waaronder achthonderd gipsafdrukken van Horta’s ontwerpen van deurklinken, klokken of grafmonumenten, architectuurplannen en foto's van interieurs. Daarnaast is er heel veel literatuur over Horta te vinden en zijn er wisselende tentoonstellingen over met Art Nouveau verwante thema’s. Bijzonder indrukwekkend en uniek in zijn soort.

Manneken Pis

Niet uniek, want meer plaatsen hebben een beeld van een plassend jongetje, maar Manneken Pis van Brussel is veruit de meest bekende in dit verband. Het standbeeld is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de beroemdste Belgische en Brusselse monumenten en geldt ook als mascotte van de stad Brussel. Het origineel van het huidige bronzen beeldje is door Hiëronymus Duquesnoy de Oudere in 1619 in opdracht van het stadsbestuur gemaakt als versiering van een publieke fontein.Bij speciale gelegenheden plast Manneken Pis geen water, maar bier of wijn.
Wijn zal er vermoedelijk ook wel eens geschonken worden bij speciale gelegenheden in het Koninklijk Paleis van Brussel. Dit werkpaleis van de koning van België is zeer de moeite van het bekijken waard. De koning werkt er niet, maar oefent er wel zijn functie uit.Hij houdt er audiënties en behandelt er staatszaken. Het paleis wordt gekenmerkt door veel neostijlen. Het paleis heeft onder meer drie binnenplaatsen en aan de achterkant een grote tuin. Een bijzondere bezienswaardigheid.

Atomium

In die categorie valt ook zeker het Atomium. Dit monument staat in het Heizelpark in Brussel en is een grote toeristische trekpleister. Het Atomium is een stalen constructie die bestaat uit negen bollen met elk een diameter van 18 meter. De bollen vormen samen het kubistisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer 165 miljard maal vergroot.
Het gebouw werd ontworpen door ingenieur André Waterkeyn. Vijf van de negen bollen zijn toegankelijk voor het publiek. Het Atomium is gebouwd in het kader van de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958, de zogenaamde Expo 58. Je kunt er bij een bezoek aan Brussel eigenlijk niet omheen. 

Plezante stad

In Brussel is veel te zien, maar je kunt er ook van alles ondernemen. Het is er zeer plezant om zo maar eens te zeggen. Waard om bezongen te worden, wat ook al veelvuldig is gebeurd door onder meer het bekende duo Acda en de Munnik. Een lied dat eindigt met: Er zit, een dame voor het raam. Lijkt of ze wil dat ik iets zeg. Het zou hier Brussel moeten heten, dan was ik eindelijk eens weg! Een intrigerende tekst, die ik graag zie als een aanmoediging om erop uit te trekken, de wereld ontdekken, grenzen verleggen.

Verrijkende stad

Brussel in het echt zien en beleven in plaats van alleen de contouren van de stad zien bij de beschouwingen van de talloze politieke verslaggevers over Europa’s bestuurscentrum op tv. Brussel is het hart van de Europese Unie, maar daarbij zoveel meer. Een multicultureel ontmoetingscentrum, waar het bruist aan activiteiten en je al gauw ogen en oren tekort komt om alles wat de stad te bieden heeft te kunnen zien. Een stad die verblijd, ontroert, maar bovenal verrijkt.

Verrijkend is een dagje Brussel, maar nog meer bij een meerdaags verblijf. Mogelijkheden daarvoor zijn er meer dan genoeg. Kijk voor het aanbod a title="Hotels in België""""hotelarrangementen in België</a> maar eens op <a title="Goedverblijf.nl" &qot; ">"oedverblijf.nl.

 

  

Locatie (Map)

Gevangenismuseum boeit jong en oud
Oostvaardersplassen imponeren

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 04 augustus 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.