Breng een bezoek aan Schiermonnikoog!

Schiermonnikoog Breng een bezoek aan Schiermonnikoog!

Zullen we iets leuks doen? Hoe vaak zou die vraag al eens aan iemand gesteld zijn? Het antwoord op de laatste vraag is niet te zeggen. Ook niet bij benadering. Het antwoord op vraag 1 is makkelijker. Ik hoef er nauwelijks over na te denken. Mijn antwoord zou zijn: ja., laten we naar Schiermonnikoog gaan. Een van de prachtige Waddeneilanden, waar van alles te zien is en te beleven valt.

Ideaal voor een meerdaags verblijf, maar ook meer dan goed te doen als dagtrip vanuit bijvoorbeeld een hotel in het levendige Groningen. Een heerlijk uitje, waarover nog lang nagepraat zal worden. Schiermonnikoog is het walhalla voor natuurliefhebbers, maar sportieve recreanten kunnen er ook volop hun hart ophalen. Heerlijk fietsen en wandelen langs het strand, maar ook lekker surfen, zwemmen of paardrijden door de branding. Zie je jezelf al galopperen naar ‘de einder’. Wind door de haren, dat heerlijke gevoel van vrijheid, het zilte nat van de zee op de lippen. Het biedt allemaal de smaak van eindeloos genieten. Moeiteloos bereikbaar op Schiermonnikoog.

De Balg


Schiermonnikoog is het kleinste Nederlandse Waddeneiland, maar het is groots wat betreft haar natuur en heeft het breedste strand van Europa. Het eiland geeft volop inhoud aan de woorden rust en ruimte. Het eiland heeft de status van Nationaal park. Dat betekent dat de natuur er beschermd wordt. Waarom kun je onder meer ervaren tijdens een ritje met de Balg Express. De Balkexpres neemt je mee naar de uiterste oostpunt van Schiermonnikoog, de Balg. Je kunt er de mooiste schelpen vinden. Ook is het de plek om zeehonden te zien. De dieren liggen tijdens laag water op de zandbank aan de overkant van het water en komen ook regelmatig nieuwsgierig langs zwemmen. Een bijzondere beleving.

Mooie flora en fauna

Schiermonnikoog bestaat voor het grootste deel uit duinen en kwelders. Met daarnaast nog strand, bos en polders is het feitelijk een groot natuurgebied. De helft van alle Nederlandse planten en bloemen kun je op dit eiland vinden. Het eiland kent een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden. Het eiland telt slechts een dorp, Schiermonnikoog. Dit dorp werd rond 1760 gebouwd ter vervanging van het door de zee verzwolgen dorp Westerburen. Het historische karakter is heel goed bewaard gebleven, maar tegelijk is men er met de tijd meegegaan, waardoor er een prima aanbod van winkels is en heerlijke cafés en restaurants met fijne terrasjes.

Inspiratiebron

Schiermonnikoog heeft menige zanger, cabaretier en schilder in de loop der jaren geïnspireerd tot bijzondere werken. Zo schreef Jan Mulder ooit een prachtig loflied op het eiland: Ik word klein onder deze machtige koepel met de mooiste luchten van Nederland. Hier voel ik me nietig, klein en groots. Dit is meer dan spreken. Hier zou ik kunnen sterven, de zee inrollen en opgaan in deze onbegrijpelijke wereld.

Bezoekerscentrum

De onbegrijpelijke wereld, die Jan Mulder schetst wordt een beetje begrijpelijker gemaakt in het Bezoekerscentrum aan de Torenstreek 20 op Schiermonnikoog. In het Bezoekerscentrum kunt u kennismaken met de acht verschillende landschappen op het eiland. Ook kunt u er natuur tegenkomen, die u normaal gesproken nooit ziet. Verder geeft een aquarium u een inkijkje in de geheimen van de zee. Verschillende zeedieren kunt u er in actie zien. Ook kunt u er alle informatie inwinnen over het landschap en de geschiedenis van het Waddeneiland en activiteiten en excursies boeken.

Niet de woorden, maar daden tellen, wordt er wel eens gezegd. Doe het nu, zou ik in dit verband willen zeggen. Bezoek Schiermonnikoog en ervaar waarin een klein eiland groots kan zijn. Er zijn verblijfsaccommodaties genoeg in de buurt. Kijk voor de mogelijkheden maar eens op hotelarrangementen op goedverblijf.nl.

 

Genieten van de Herfst
Overnachten bij een City Resort Hotel

Gerelateerde berichten