Bezoek het Dickensfestijn, een beleving van jewelste!

dickensfestijn Bezoek het Dickensfestijn, een beleving van jewelste!

Als ik als kind ergens nieuwsgierig naar was, dan mocht ik vaak wel even kijken, maar was het daarna snel voorbij. Poppetje gezien kastje dicht, zei moeder dan altijd. Dat gold niet voor de film a Christmas Carol, een van de bekendste kerstverhalen ter wereld. Jaar op jaar zaten we met de hele familie rond Kerst voor de tv om te genieten van deze film over de vrek Scrooge, gebaseerd op een boek van Charles Dickens.

Meeslepend

A Christmas Carol is een geweldig verhaal over de man Ebenezer Scrooge, die aan iedereen een hekel heeft, maar uiteindelijk tot inkeer komt en verandert in een warm en liefdevol mens. Een meeslepend verhaal, dat boeit van begin tot einde. Net als het Dickensfestijn in Deventer, waar onder andere kennisgemaakt kan worden met Scrooge, maar ook met talloze andere personages uit de boeken van Charles Dickens, zoals Oliver Twist, Mr. Pickwick, maar bijvoorbeeld ook Queen Victoria. Vergeet niet een diepe buiging te maken als je haar tegenkomt!

Groot kijkspektakel

Het Dickensfestijn is dé ultieme kans om terug in de tijd te gaan naar het einde van de negentiende eeuw in een Engelse stad. Een kijkspektakel met beleving van jewelste. Zaterdag 15 en zondag 16 december 2018 staat Deventer voor de 28e keer in het teken van het Dickensfestijn. Meteen boeken is mijn advies. Het is een feest voor groot en klein, wat zijn weerga niet kent. Voor het Dickensfestijn wordt de Koekstad Deventer omgetoverd tot een klein stukje Engeland, zoals beschreven in de boeken van Charles Dickens. Hij leefde in de Victoriaanse tijd, van 1812 tot 1870 en is de bekendste en meest invloedrijke schrijver uit de negentiende eeuw. Hij beschreef vooral de wereld van zijn vroegste jeugd. Een tijd van grote sociale tegenstellingen, van rijkdom, maar ook van grote armoede.

Met een bezoek aan het Dickensfestijn stapt u terug in die tijd, omringd door weeskinderen, schoorsteenvegers, gekken, zwervers en dronkaards, maar ook deftige notabelen en vele andere bekende figuren uit de boeken van Dickens. Bijna duizend personages uit de beroemde boeken van de Engelse schrijver komen tijdens het festijn in het historische Bergkwartier in Deventer tot leven. Het Dickens Festijn wordt beide dagen van 11.00 – 17.00 uur gehouden.

Het Dickensfestijn is op alle fronten smullen. En niet alleen vanwege de prachtige, kleurrijke kostuums en het schitterende acteerwerk van alle honderden deelnemers, Het decor van de Engelse stad in de Victoriaanse tijd wordt omzoomd door gezellige eettentjes en sfeervolle barretjes, waar u zich tegoed kunt doen aan allerlei lekkers. Schrik niet als een bedelaar in lompen zich opdringt met de vraag om ‘a penny’ of wanneer u plotseling oog in oog staat met David Copperfield. Het hoort er allemaal bij en juist dat geeft het Dickensfestijn zoveel sfeer en maakt het festijn heel speciaal. Een bezoek, waar je nog heel lang over napraat. Dat kan ik je wel beloven.
Ter gelegenheid van het Dickensfestijn is Deventer ook buiten de binnenstad helemaal in kerstsfeer gedompeld. Overal in de stad worden kerstmarkten gehouden en is er volop gelegenheid tot ontspanning en vermaak.

Charles Dickens Kabinet

Om alles te weten te komen over het leven en werk van Charles Dickens is het Charles Dickens Kabinet in Deventer een aanrader. Deze voorziening is te vinden in de voormalige Vrouwengevangenis in de Walstraat. Het is een kleinschalig museum met talrijke boeken van Dickens, maar ook fraaie kostuums en beeldjes van Dickens karakters zijn er in alle soorten en maten te zien. Heel indrukwekkend. U hoeft niet te wachten tot het Dickensfestijn om dit te gaan zien, want het Charles Dickens Kabinet is het gehele jaar geopend, elke zaterdag van 12.00 – 16.00 uur. Komt dat zien!

 

Wintersportvakantie is gelukzaligheid
Leuke bezienswaardigheden in Den Bosch