Heerlijk wandelen en fietsen in Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal-park-drenthe Heerlijk wandelen en fietsen in Nationaal Park Dwingelderveld

Het leven zit vol verrassingen. Je kunt dat onder andere ervaren bij een bezoek aan het Nationaal Park Dwingelderveld. Het natuurgebied in de provincie Drenthe staat al jaren rotsvast in de top 3 van mooiste Nederlandse natuurgebieden.

Het is het grootste natte heidegebied in West-Europa. Een rust- en foerageergebied voor vele soorten vogels en andere dieren met prachtige bossen, heide en heel veel water. Eén van de speciale charmes van de Dwingeloose heide zijn de ruim veertig vennen, die het gebied telt. Valide, maar ook invalide mensen kunnen er in elk jaargetijde, al dan niet met een trouwe viervoeter, heerlijk wandelen of fietsen over prachtig aangelegde paden, die in goede conditie zijn. Het Bezoekerscentrum Dwingelderveld is de poort naar het Nationaal Park even buiten de Drentse plaats Ruinen.

Bezoekerscentrum

In het Bezoekerscentrum is een permanente tentoonstelling met informatie over het ontstaan en het beheer van het waardevolle heidelandschap. Daarnaast zijn er wisselexposities over diverse thema’s. Het Bezoekerscentrum is ook een vast beginpunt voor tal van gevarieerde excursies, wandel- of fietstochten en vele kinder- en gezinsactiviteiten.

Ruiter- en menroutes

Vervelen is er bij een bezoek aan het Nationaal Park niet bij en het park biedt voor elk wat wils van alle leeftijden. Zo kunnen bijvoorbeeld ook paardenliefhebbers er volop hun hart ophalen. Het gebied telt namelijk ook kilometerslange prachtige ruiter- en menroutes. Probeer het eens, heerlijk over de vlakte galopperen met je neus in de wind, de haren wapperend onder de cap vandaan, tijdloos genieten, je een voelen met Moeder Natuur. Verrassend ontspannend, ontladend en voedend aan energie.

Vogels kijken

Energie, die elders in het park ingezet kan worden om bijvoorbeeld op pad te gaan voor een vroegevogelexcursie of een bezoek aan de kijkhut Davidsplassen om vogels te bekijken. Voor enthousiaste vogelaars is met name ook de vogelobservatiewand Holtveen een must. Nooit eerder zag u bijzondere moerasvogels zo goed als vanachter deze wand in een moerasgebied. Verrekijker mee en genieten maar! Dat geldt ook bij een bezoek aan de twee schaapskuddes en de verschillende runderen, die de heide in het Natuurpark begrazen.

Esdorpen

In het Nationaal Park staat het behoud en herstel van de natuur voorop, met natuurbeleving als nevendoel. In de omgeving vind je prachtige esdorpen als Ruinen, Dwingeloo, Kraloo en Ansen met elk hun eigen karakteristieke boerderijen en bezienswaardigheden, zoals de kerktorens van Dwingeloo met de ui of siepel, zoals de Drent het in haar eigen taal noemt. Een esdorp is herkenbaar aan de boerderijen in het dorp met daarbuiten de gezamenlijke akkers op de essen en de lagergelegen groenlanden. Veel esdorpen zijn ook zogenaamde brinkdorpen. Deze dorpen hebben een soort grasplein met vaak oude bomen, waar vroeger het vee verzameld werd voordat het ging weiden in de omgeving. Voorbeelden van fraaie dorpsbrinken zijn te vinden in onder andere Dwingeloo, Ruinen en Lhee.

Loflied

Hoe mooi de streek, het park en de natuur in z’n algemeenheid is beschreef onder andere boswachter Hanne Tersmette met een speciaal gedeelte over het Dwingelderveld, waar ze onuitwisbare, mooie herinneringen opdeed tijdens de vele zomers, die ze daar heeft doorgebracht en waar ze voor het eerst verliefd werd. Verliefd op een jongen, maar ook op de natuur en bovenal op het Drentse heideschaap. Bikkels noemt ze de dieren, die zich het hele jaar voeden met het eten wat ze op de heide vinden. Het Nationaal Park Dwingelderveld voedt in al zijn facetten de stelling dat natuur ongelooflijk mooi en bijzonder is, de moeite waard om te komen bekijken en van te genieten. Onophoudelijk. Dag na dag. In Drenthe zijn er diverse mogelijkheden voor een heerlijke overnachting. Bekijk het aanbod van hotels in Drenthe maar eens op goedverblijf.nl.

Mooie natuurgebieden in Nederland!
Een leuk dagje uit naar de dierentuin!

Gerelateerde berichten