De bezienswaardigheden van Bergen op Zoom

Bergen-op-zoom-2 De bezienswaardigheden van Bergen op Zoom

Haar naam wordt op schrift soms informeel afgekort tot BoZ wat doet denken aan een of ander departement, maar bedoeld wordt dan de prachtige stad in Noord-Brabant met de welluidende naam Bergen op Zoom. Naast een mooie naam ook een stad met een schitterend uiterlijk. Meer dan de moeite waard om, met een vette knipoog zogezegd, ‘het naadje van de kous’ van te leren kennen.

Natuurlijk is het ondoenlijk om alle details van de stad te beschrijven, maar in grote lijnen kun je stellen dat Bergen op Zoom heel bezienswaardig is vanwege de vele monumenten, een rijke historie heeft, maar onder andere ook heel veel natuurschoon kent. Daarnaast kun je er ook heerlijk shoppen en uitgaan.

Groot aanbod

De stad bezit in totaal bijna vijfhonderd rijks- en gemeentemonumenten, de een nog mooier dan de ander. Kom er eens kijken en verwonder u over het historische, maar ook culturele en culinaire aanbod in de stad, die lid is van de Nederlandse Vereniging van Vestingsteden. De stad is anno 2019 al lang geen vesting meer. Bezoekers worden er met open armen ontvangen en desgewenst geïnformeerd over alles wat er te zien en te doen is. En dat is niet niks. Jong en oud kunnen er volop plezier en vermaak vinden.

Markiezenhof

Wip in dit verband eens binnen in het Historisch Centrum Bergen op Zoom, gevestigd in de Markiezenhof, een laatgotisch stadspaleis, waar vroeger de heren en markiezen van Bergen op Zoom resideerden. Naast een historisch museum kun je er ook een kermismuseum en een spotprentenmuseum vinden. Een lust voor het oog, waarachtig waar. De tijd vliegt als je daar rondstruint. Besef van tijd is er ook nauwelijks bij een bezoek aan het Anton van Duinkerkenpark. Het groen en de rust zijn in dit stadspark van bijzondere klasse met prachtige wandelpaden, een schitterende vijver en een klaterende fontein.

Peperbus

Heel bijzonder in de Noord-Brabantse stad is ook de Peperbus, zoals de kerktoren van de Sint Gertrudiskerk wordt genoemd. De klokkentoren is rond 1370 gebouwd en in de loop van de eeuwen meermaals gerenoveerd. De beklimming van de Peperbus met haar ruim 180 treden is een uitdaging op zich.

Krabbegat

Heel bijzonder anno 2019 is ook de Peperbus tijdens Vastenavond. De kerktoren wordt dan, ter gelegenheid van carnaval, van gezicht en kleding voorzien en speelt op de kindervastenavond mee met een spel op de Grote Markt. Krabbegat, zoals de stad tijdens carnaval wordt genoemd op basis van het inmiddels verdwenen streekproduct meekrap, is in die periode zo mogelijk nog gezelliger en sfeervoller dan gewoonlijk.

Wie even verder in de omgeving wil kijken is in Bergen op Zoom ook prima op zijn plek, want vanuit de stad ben je in een mum van tijd in prachtige natuurgebieden, zoals het Markiezaatsmeer, de Molenplaat en de Prinsesseplaat. Of bij de Oosterschelde. Verder kun je er onder andere prachtige landgoederen zien. Wandel eens mee met de stroom van het riviertje de Zoom ten noorden van de binnenstad en je bent in een split second bij het open water. Al met al valt er aan alle kanten van Bergen op Zoom wel wat moois te ontdekken. Een uitje in haar richting belooft een boeiende, maar ook inspirerende tijd te worden. Bergen op Zoom is als een mooie droom, zou ik zeggen. Ga het ontdekken en neem er de tijd voor. Het is er prachtig, u zult het zien! Verblijfsmogelijkheden zijn er in de buurt genoeg. Kijk daarvoor maar eens op hotelarrangementen op Goedverblijf.nl

Rheinhotel Vier Jahreszeiten is een woest genoegen...
Een verrassing is magic zonder toverkunst

Gerelateerde berichten