Bezoek de Loonse en Drunense Duinen

loonse-duinen De Loonse Duinen in Noord-Brabant

Het is goed om zo nu en dan je zinnen eens even te verzetten. Even ergens lekker uitwaaien, actief bezig zijn of fijn de natuur in. De natuur is nooit hetzelfde, maar altijd leuk, inspirerend en uitdagend. Zeker de natuur in het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Geweldig om daar eens lekker te struinen.

Brabantse Sahara

Het natuurgebied in Noord-Brabant is grotendeels een afwisseling van droge zandverstuivingen en naaldbos. Het gebied wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Prachtig om er te wandelen. Probeer dat bijvoorbeeld eens op blote voeten en ervaar het gelukzalige gevoel van zand dat zich om je tenen krult bij elke nieuwe stap. Ik deed dat als kleuter al op schoolreis. Ook wij gingen naar ‘de Sahara’, zoals wij een zandverstuiving bij Beerze ook wel noemden. Heerlijk ravotten in die eindeloze ‘zandbak’ om daarna onder de bomen tot rust te komen met een boterham en een beker ranja, die moeder in een ‘reiskoffertje’ had verpakt. Het staat op mijn netvlies als een onvergetelijk uitstapje.

Ontspannend en leerzaam

Ook een bezoek aan de Brabantse Sahara zult u niet snel vergeten. Het is een uniek stuk natuur met vele gebruiksmogelijkheden, een immens populair gebied bij wandelaars, maar ook bij paardrijders, mountainbikers en hondenbezitters. U, maar ook uw viervoeters kunnen zich er heerlijk uitleven. U kunt ze er laten rennen of zwemmen. Er is veel ruimte in het gebied. De wind heeft er vrij spel en iedereen kan er vrij ronddwalen en zijn gedachten heerlijk de vrije loop laten. Meedoen aan uitdagende speurtochten kan ook. Fantastisch ontspannend en nog leerzaam ook, kan ik u zeggen. Ik zou bij een bezoek een fototoestel en een verrekijker meenemen om niets te missen en beelden te verzamelen om nog eens terug te kunnen kijken op een heerlijke beleving.

De Loonse en Drunense Duinen kennen heel veel verschillende attractieve wandel- en fietsroutes. Deze voeren de bezoekers langs de meest mooie plekjes. Groot kans dat u daarbij onder andere stuit op de herder met zijn kudde schapen, die in het natuurpark grazen.  Naast veel zand kent het natuurgebied ook veel heide, uitgestrekte bossen en beekjes. Dwalend door het natuurgebied kom je verschillende rustpunten tegen met mogelijkheden om te genieten van een lekker drankje of hapje.

Het Duinengebied heeft een aantal hoofdingangen. Een van de meest populaire ingangen is de parkeerplaats bij de Roestelberg, een hoog duin aan de rand van de Drunense Duinen. De Roestelberg ligt vlakbij de weg tussen Kaatsheuvel en Waalwijk. Twee van meerdere kleinere steden en dorpen, waardoor het Nationaal Park in Noord-Brabant wordt omringd.

Een provincie met ontelbare mogelijkheden tot intens genieten. Een provincie waar het barst van de prachtige natuur, maar ook van de leuke, historische plaatsen en parken, zoals het Safaripark Beekse Bergen, tussen Tilburg en Hilvarenbeek en natuurlijk de Efteling met haar ongeëvenaarde sprookjesbos in Kaatsheuvel. Een ware topattractie, zoals de provincie er zovele kent.  

Houdoe wanne

Het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is daar een van. Uitermate geschikt voor rustzoekers, maar ook voor ‘gezelligheidsdieren’. Iedereen wordt er warm verwelkomd en ziet men er graag terug. Houdoe wanne, zoals de Brabanders in hun eigen taal zeggen: Ofwel tot ziens! Een hotelarrangement in Noord-Brabant boeken? Bekijk de mogelijkheden op Goedverblijf.nl.  

Breng een bezoek aan Woerden in het Groene Hart!
Top 10 zomervakantie uitjes