By Geke on zaterdag 11 augustus 2018
Category: Nederland

Bezoek de Prinsenstad Delft!

Ooit gehoord van Kobus Kuch? Het is van oorsprong een in 1938 bedachte figuur, die mensen met het maken van grapjes en anekdotes de zorgen deed vergeten, althans voor even. Anno nu is het een van de bekendste cafés op een van de gezelligste pleinen van Delft. Een stad in Zuid-Holland, die ook wel Prinsenstad genoemd wordt.

Denk ik aan Delft, dan denk ik in eerste instantie aan het Delftsblauwe servies en de Delftsblauwe borden, waarvan er vroeger meer dan een bij ons thuis aan de muur hingen. Sieraden, die de woonkamer een warme uitstraling gaven. Ik denk er met warme gevoelens aan terug. Warme gevoelens, die ook boven komen als ik denk aan Delft als Kennisstad, met een belangrijk onderzoeksinstituut als TNO binnen haar grenzen. Ook kan ik, met een voorliefde voor geschiedenis, warm worden van binnen als ik denk aan alles wat een historische stad als Delft te bieden heeft aan haar bezoekers. Werkelijk een palet aan mogelijkheden tot ontspanning en vermaak. Maak er eens een mooie stadswandeling of grachtentocht en ontdek de weergaloze schoonheid van de stad, waar veel te zien is en altijd wat te beleven valt. Delft ligt aan De Schie en is omgeven door gezellige grachten. De stad is veelzijdig, bruisend en, zoals gezegd, historisch. Het is onder andere de stad waar Willem van Oranje vermoord is en waar veel leden van het koningshuis begraven liggen.

Vermeer Centrum

Het is ook de stad van de beroemde kunstschilder Johannes Vermeer. In het Vermeer Centrum Delft is van alles over deze kunstenaar te zien. Vermeer’s naam is sterk verbonden met Delft, waar hij in 1632 werd geboren en zijn hele leven woonde en werkte. Het Vermeer Centrum is een van talrijke musea in Delft, waaronder het Stedelijk Museum Prinsenhof, maar bijvoorbeeld ook het Museum Paul Tétar van Elven met een uitgebreide collecte van de beroemde kunstschilder en verzamelaar Paul Tétar van Elven. Voor kunstminnend publiek iets wat een snoepwinkel is voor zoetekauwen.

Zoals hierboven gerefereerd is Delft boven alles bekend van het Delfts blauwe aardewerk. Tot in de zestiende eeuw was aardewerk er eigenlijk alleen maar voor de rijke mensen. Het Chinese porselein was in die tijd heel populair. Dat zijn ze toen in Delft na gaan maken. Uiteindelijk werd Delft tussen 1600 en 1800 een van de belangrijkste aardewerkproducenten van heel Europa.

De Delftse Pauw

In museum De Delftse Pauw kun je alles te weten komen over de historie van het Delfts blauwe aardewerk. De Delftse Pauw is een aardewerkfabriek uit de zeventiende eeuw en is heden ten dage nog een van de weinig aardewerkfabrieken, die de traditie van volledig handgeschilderd Delfts aardewerk blijft voortzetten. De voormalige aardewerkfabriek De Koninklijke Porceleyne Fles is tegenwoordig ook als museum te bezoeken.

Delft is historisch, maar ook modern en up-to-date. Zo kent de stad, met een veelheid aan speciaalzaken,  fantastische mogelijkheden om er te winkelen en uit te gaan. Daarbij is het scala aan bezienswaardigheden in de vorm van monumenten heel gevarieerd en uitgebreid. Met het oog op dat laatste is bijvoorbeeld de Oostpoort een aanrader. 

Oostpoort

De Oostpoort is de enig overgebleven stadspoort van Delft. De poort werd rond 1400 gebouwd. De poort bestaat uit een landpoort en een waterpoort, die met elkaar verbonden zijn door resten van een stadsmuur. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als woning en kunstgalerij. Naast de Oostpoort ligt de Oostpoortbrug. Ook een rijksmonument, die in 1514 gebouwd is. Een prachtig plaatje.

Oude Kerk

Wat visueel ook zeer aantrekkelijk en zeer de moeite waard is voor een nadere inspectie is de Oude Kerk. Deze wordt ook wel de Oude Jan of Scheve Jan genoemd vanwege haar scheefgezakte toren. De Oude Kerk dateert uit 1246 en is de oudste kerk van Delft. .Je vindt de kerk tussen de twee bekendste grachten van Delft, de Oude Delft en de Voorstraat.

Botanische tuin

In de nabijheid van de Technische Universiteit vind je de prachtige Botanische Tuin. Ook al zo’n bijzondere trekpleister in Delft. De tuin is onderdeel van de Technische Universiteit, die in 1917 is opgericht als Cultuurtuin voor Technische Gewassen. Heerlijk om daar eens doorheen te wandelen. Geef je ogen goed de kost er ervaar de schoonheid van de verschillende bomen in de Bomentuin en geniet van de heerlijke geuren in de kruiden- en genotsplantentuin. Een genot op zich!

Al met al is de schoonheid van Delft nauwelijks onder woorden te brengen. Verschillende mensen hebben dat in de loop der jaren wel geprobeerd. Er zijn meerdere gedichten over de Prinsenstad verschenen, maar ook liederen over de stad gemaakt. Zo zong Bert Brehm ooit over de stad aan de Schie: ‘Delft, je bent een juweel. Zo zijn er niet veel!

Vorstelijk genieten

Algemeen is bekend dat een paar dagen er tussenuit wonderen doet. Een paar dagen Delft zeker. Er valt onnoemelijk veel te zien en te doen. Vervelen is er in Delft dan ook niet bij. Het is prinsheerlijk genieten tijdens een vorstelijk verblijf op een van de talrijke verblijfslocaties in de Prinsenstad. Kijk voor de verblijfsmogelijkheden in Delft maar eens op hotelarrangementen van Goedverblijf.nl

Leave Comments