Bezoek Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Bezoek Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Ontdek de prachtige natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Kom tot rust in dit prachtige natuurgebied, wandel of fiets door de afwisselde natuurlandschappen en ontdek de flora en fauna van het park.

Afwisselende natuurgebieden

In het park wisselen verschillende landschappen elkaar af. Het ene moment loopt u door naaldbossen en het andere moment loopt u door prachtige loofbossen. De bossen veranderen niet als enigste wanneer u het park ontdekt, maar ook de omgeving. U loopt door heidevelden, grasvlakten en stuifzand gebieden. Door de afwisselende landschappen kunt u genieten van een geweldige diversiteit aan planten- en diersoorten. Van vossen en edelherten tot zeldzame vlinders en korhoenders.

Wanneer u door de heidevelden van het park wandelt of fietst ontdekt u dat er verschillende soorten heidevelden zijn, van droog tot heel nat. De droge heide kent bijna iedereen wel, een begroeiing van struikheide met mossen en grassen. De hei zal zich ontwikkelingen tot een bos, omdat er een voortdurende aangroei is van de grove den en ruwe berk. Daarom worden deze bomen verwijderd, dit om het dichtgroeien van de heidevelden tegen te gaan. Op de heidevelden leven belangrijke diersoorten zoals verschillende vogel en vlinders. Ook leven er verschillende bijzondere reptielen, wat dacht u van de gladde slang en de zandhagedis. Gelukkig voor bezoekers is de gladde slang niet giftig en leeft vooral een verborgen bestaan.

Op de natte heide vindt u veel mossen, grassen en de gewone dophei, het verschil met een droog heideveld is dat er andere diersoorten voorkomen. Op de begraasde delen van natte heide komt u terecht in een vochtig heischraal grasland. Op de vochtige heischraal grasland komt vooral een laag blijvende grassoort voor, vochtige heischraal is verwant met natte heide doordat dezelfde diersoorten er voorkomen. De levendbarende hagedis, klokjesgentiaan en het gentiaanblauwtje komen voor in dit gebied. Deze diersoorten komen alleen in dit type landschap voor op de Veluwe, daarom is het belangrijk om het gebied in stand te houden. Het terrein heeft snel last van vergrassing, en vaak is kleinschalig plaggen een goede methode om dit tegen te gaan. Ook wordt er gebruik gemaakt van grazende schaapkuddes, dit is een betere methode dan het maaien met machines.

De Witte Fietsen

Door te fietsen kunt u het park ideaal verkennen, u kunt gebruik maken van ruim 40 kilometer aan fietspaden. U kunt met uw eigen fiets het park verkennen maar u kunt ook gebruik maken van de beroemde Witte Fietsen. Van deze fietsen kunt u gratis gebruik maken en het park heeft er 1.800, verdeeld over een aantal fietsenstallingen.

Iedereen kan van deze fietsen gebruik maken. Wanneer een bezoeker de fiets in de stalling zet kan een andere bezoeker de fiets gebruiken. De fietsen kunnen niet gereserveerd worden of op slot worden gezet. Liever wel zeker zijn van een fiets? Op drukke dagen kan het namelijk voorkomen dat alle fietsen in gebruik zijn. U kunt gebruik maken van een Blauwe huurfiets deze fiets kunt u ook op slot zetten. Of neem uw eigen fiets mee zodat u zeker bent van een fiets. Het Nationale Park De Hoge Veluwe wil dat iedereen kan genieten van het park. Daarom zijn er ook aangepaste fietsen die ook gratis te gebruiken zijn. Er zijn rolstoelfietsen en driewielers voor kinderen en volwassen. Ook heeft het park speciale rolstoelfietsen waarop de eigen rolstoel vastgezet kan worden. De fietsen kun u af halen bij de werkplaats van de fietsenmakers op het Marchantplein.

Bezoekerscentrum en het eerste ondergrondse museum

Een aanrader is om bij binnenkomst van het Park eerste even langs het Bezoekerscentrum te gaan. Bij de balie in het Bezoekerscentrum kunt u terecht met al uw vragen. U kunt gelijk kaartjes kopen voor een rondleiding door het Jachthuis Sint Hubertus maar ook diverse fiets- en wandelroutes. Naast uw vragen en aankopen kunt u bij het Bezoekerscentrum ook op een interactieve manier alles te weten komen over de cultuur, natuur en historie van het Park. U kunt het park op eigen gelegenheid bezoeken, maar u kunt ook deelnemen aan een safari. Ga samen met de boswachter van het park op stap en ontdek het park op een andere manier. Elke maand is er een safari, reserveren vooraf is noodzakelijk.

Wist u dat het eerste ondergrondse museum ter wereld onder het Bezoekerscentrum gevestigd is? Museum het Museonder geeft een beeld van alle dingen die zich onder het aardoppervlak afspeelde. De tentoonstelling neemt u mee, en u gaat steeds dieper de bodem in, om uiteindelijk bij het middelpunt van de aarde uit te komen. Onderweg naar het middelpunt komt u van alles te weten over de oude bomen, dieren die vroeger voorkwamen in het gebied en er is een waterlaboratorium.

Kröller-Müller Museum

Bezoek het tweede huis van Vincent van Gogh. Er zijn bijna 90 schilderijen te bezichtigen en ruim 180 tekeningen, het museum heeft de op één na grootste Van Gogh verzameling ter wereld. Voor kunstliefhebbers een geweldig museum om te bezoeken. Naast prachtige schilderijen heeft het museum ook één van de grootste beeldentuin van Europa. In de buitenzaal van 25 hectare staan ruim 160 sculpturen van verschillende kunstenaars, van Henry Moore tot Joep van Lieshout. Naast de standaard collectie heeft het museum ook tijdelijke tentoonstellingen om te bezichtigen.

Genieten van het Nationale Park De Hoge Veluwe

Wilt u een paar dagen langer verblijven in de buurt van het Nationale Park De Hoge Veluwe? Verblijf bij Bilderberg Hotel de Buunderkamp, het hotel is omringd door een prachtige natuur en ligt op een kleine afstand van het Nationale Park. Of verblijf bij Princess Hotel Victoria gelegen op een landgoed van 14 hectare midden op de Veluwe. Liever verblijven in een ander hotel? Bekijk dan één van de andere hotels op de Veluwe.

Ontdek het gezellige Noord-Brabant!
Bezoek de stad van ontdekkingen

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 21 november 2024
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.