den-bosch Leuke bezienswaardigheden in Den Bosch

De jeugd van nu kent het misschien niet, maar de ‘jeugd van toen’ zeker wel, het kinderliedje: Dat gaat naar Den Bosch toe, zoete me lieve Gerritje. Dat gaat naar Den Bosch toe, zoete me lieve meid! We zongen het decennia geleden steevast op bruiloften en partijen, maar ook in de bus als we op (school)reis gingen.

Een heerlijk deuntje, een volksliedje feitelijk, refererend aan de prachtige stad Den Bosch. Of, zo u wilt, ’s Hertogenbosch. Een statige naam voor de hoofdstad van de prachtige provincie Noord-Brabant. Een hele mooie bijzonder bezienswaardige stad met zo’n vijfhonderd monumenten, waaronder de zeer bezienswaardige

Sint Janskathedraal

In de historische binnenstad vind je prachtige knusse winkelstraatjes en gezellige restaurants. Neem er de tijd voor koffie met de lokale lekkernij, de Bossche Bol en uw kostje in gekocht. De dag kan niet meer stuk. Alsof er een engeltje over je tong glijdt. Dat is Den Bosch. In een woord smullen.

Zoete Lieve Gerritje

In het oudste deel van de middeleeuwse binnenstad vind je het standbeeld van Zoete Lieve Gerritje in de vorm van een zingend vrouwtje met naast haar een haan.

Den Bosch is een voormalige garnizoensstad, die in carnavalstijd Oeteldonk wordt genoemd. Het is er op dat moment meer dan gezellig, maar ook buiten carnavalstijd valt er van alles te zien en te beleven in de Noord-Brabantse stad.

Bezienswaardige kerken in Den Bosch

Een belangrijke publiekstrekker is, zoals gezegd de Sint Jan, waar het genadebeeld van Onze Lieve Vrouwe van ’s Hertogenbosch (de Zoete Moeder) staat. Maar in de binnenstad zijn nog veel meer kerken te vinden, zoals de oude Sint Jacobskerk, de Sint Catharinakerk en de grote Kerk. Stuk voor stuk juweeltjes met een hoog bezienswaardigheidsgehalte.

De Moriaan

Wat u niet over het hoofd mag zien bij een bezoek aan de stad is ook De Moriaan, het oudste nog bestaande bakstenen huis van Nederland. De woning dateert uit de dertiende eeuw en kijkt anno 2018 uit over het hart van de stad.
Een andere attractie is bijvoorbeeld de Binnendieze, waar verschillende rondvaarten de gelegenheid bieden om Den Bosch ondergronds te bewonderen. Een mooie gelegenheid om de stad ook eens ‘van een andere kant’ te bekijken.

Museumkwartier

En dan musea. Elke zichzelf respecterende stad heeft er minimaal een. In Den Bosch vind je er heel veel verschillende. Museumbezoekers kunnen er volop aan hun trekken komen. Naast het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum is bijvoorbeeld het Design Museum Den Bosch een absolute aanrader. Dit Museum vormt samen met het Noordbrabants Museum een van de grootste museumgebouwen van Nederland. Het zogenaamde Museumkwartier herbergt een veelheid aan kunst, cultuurhistorisch erfgoed en design onder één dak. U valt er al gauw van de ene verwondering in de andere.

Zwanenbroedershuis

En wie de ware historie wil ervaren mag het Zwanenbroedershuis niet overslaan. In dit huis ontdek je de rijke historie van de illustere Lieve Vrouwe Broederschap. Je kunt er vele cultuurhistorische waardevolle voorwerpen vinden, waaronder unieke 15e en 16e Eeuwes muziekboeken, houtsnijwerken en bijvoorbeeld ook de drinkbeker van Willem van Oranje. Neem ‘een slok’, zou ik haast zeggen en de behoefte aan meer dringt zich als vanzelf op.

Borrelstad

En Den Bosch biedt meer. De bruisende Brabantse stad is meer dan eens uitgeroepen tot de meest gastvrije bestemming van Nederland. Zij wordt ook wel eens dé borrelstad van Nederland genoemd vanwege de vele gezellige cafés. Ook kun je er geweldig shoppen in een van de vele boetiekjes. Het middeleeuwse stadscentrum van 's-Hertogenbosch is een van het oudste en meest complete van Nederland. Den Bosch is uiteindelijk een middelgrote stad met een bovengemiddelde aantrekkingskracht. Een stad om het leven in al zijn volheid te vieren.

Hou doe!

Kom kijken, genieten van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Gezelligheid kent geen tijd geldt in het algemeen, maar in Den Bosch in het bijzonder. In alle opzichten een stad om te ontdekken en te omarmen. De Brabanders zullen u met open armen ontvangen en bij vertrek uitzwaaien met een hartelijk en welgemeend Hou doe! Tot ziens! Misschien al de volgende dag, want overnachten kan in de buurt ook heel goed. Kijk voor de mogelijkheden maar eens op hotelarrangementen van Goedverblijf.nl.