Bezoek aan Paleis Soestdijk maakt rijk

Bezoek aan Paleis Soestdijk maakt rijk

Had ik maar een paleis om in te dansen, de hele avond als dat kon, maar nee een paleis heb ik niet. Dat is een couplet uit het gedicht Glazen Muiltjes. Een romantisch, positief gedichtje over een paleis, waar je je als gewone sterveling van alles bij voor kunt stellen. Grote balzalen, sprookjesachtig geklede prinsen en prinsessen en alles goud wat er blinkt. Daar wil ik bij een paleis aan denken, met een grote groene kikker in de vijver van de paleistuin, die 's avonds verandert in mijn prins op het witte paard. Een heerlijke fantasie!

 

Heel bekend

Wijlen prinses Juliana zou er vast om hebben moeten lachen en had het gedichtje in elk geval nooit na kunnen zeggen, want zij was een van de weinigen in Nederland die wel een paleis had; Paleis Soestdijk. Niet het enige, maar wel 'by far' het meest bekende paleis van ons land. Vooral mensen 'van een zekere leeftijd' herinneren zich ongetwijfeld de toenmalige wuivende koningin Juliana op het bordes van het Paleis Soestdijk tijdens de Parade ter gelegenheid van haar verjaardag op 30 april. Jarenlang een hoogtepunt op de verjaardagskalender.

Mooi Museum

De Parades zijn inmiddels verleden tijd, maar Soestdijk is er nog altijd. Weliswaar niet meer als Paleis, maar als museum. Een bezienswaardigheid, die de bezoeker deelgenoot maakt van tal van koninklijke en andere wetenswaardigheden. Een bezoek aan Soestdijk maakt je rijk, zou je kunnen zeggen. Rijk aan kennis en ervaringen! Je fantasie wordt er geprikkeld en dromen waargemaakt, zou ik zeggen.
Soestdijk is cultureel erfgoed, een voorziening, die onlosmakelijk verbonden is met de Oranjes, ons Koningshuis. Een bezoek aan het museum biedt dan ook een uniek kijkje in de keuken bij prinses Juliana en prins Bernhard, die er lange tijd hebben gewoond. Hoe mooi is dat?

Ontdek de tuin

Daarbij valt er van alles en meer te beleven in en rond Paleis Soestdijk. Neem bijvoorbeeld de grote paleistuin, met een van de mooiste vijvers in Nederland. Een vijver, die een prominent deel uitmaakt van de Engelse, romantische landschapstuin. Een paradijselijke plek, waar het heerlijk wandelen is. Ook eindeloos genieten is het in de oranjerie, waar de meest lekkere hapjes en drankjes worden geserveerd. Of struinen in de fantastische tuin achter het regulier toegankelijke park bij het paleis. Ook een bijzondere ervaring. Achter het park ligt namelijk nog een prachtig natuurgebied. Onder leiding van een ervaren tuingids is het mogelijk om dit unieke gebied te bezoeken met tientallen damherten, diverse boomsoorten, maar ook enkele woningen, die nog altijd bewoond worden door oud-medewerkers van Paleis Soestdijk.

Bijzondere collectie

In het paleis zelf valt er van alles te zien. Meer dan bijzonder is in dit verband de collectie onder de naam: Afzender Koninklijk Huis. Een collectie met documenten, allemaal afkomstig van de leden van de koninklijke familie, zoals uitnodigingen voor huwelijken of uitvaartgelegenheden.Ook menukaarten en liturgiën worden onder meer getoond.

Vorstelijke traktatie

Te zien zijn bijvoorbeeld de liturgie van de doop van H.K.H. Prinses Juliana, programmaboekjes van het overlijden van H.M. de koningin-moeder en van Z.K.H. Prins Hendrik, de tafelschikking bij het huwelijk van H.K.H. Prinses Juliana en menukaarten van diverse staatsbanketten. Onwaarschijnlijk interessant, een vorstelijke traktatie zou ik zeggen, waarvan ik me niet kan voorstellen dat iemand dat aan zich voorbij zou willen laten gaan. Je moet het gewoon een keer gezien hebben.

Buitenhuis

Paleis Soestdijk is gesitueerd aan de Amsterdamsestraatweg 1 in Baarn. Het 17e-eeuwse gebouw dat aanvankelijk als buitenhuis fungeerde, is genoemd naar de Soestdijk waarlangs ook de buurtschap Soestdijk is ontstaan. Het Paleis is ontworpen door architect Maurits Post. Vanaf 1937 was het paleis de residentie van prinses en later koningin Juliana en prins Bernhard. Sinds 1971 is het paleis eigendom van de Nederlandse staat.
Koningsgezindt of republikein, een bezoek aan Paleis Soestdijk is voor iedereen bijzonder. De originele sfeer is in het paleis zoveel mogelijk behouden gebleven en de bezoeker wordt er vorstelijk onthaald.

Prinsheerlijk genieten

Kortom, Paleis Soestdijk een ideale locatie voor prinsheerlijk genieten in een meer dan schitterende omgeving, dat zich uitstekend leent voor een meerdaags verblijf.

Overnachtingsmogelijkheden zijn er meer dan voldoende in de buurt. Wie uitgeslapen is kijkt in dit verband voor het aanbod hotelarrangementen in Utrecht op Goedverblijf.nl.

Carnaval is domweg genieten
Lochem is meer dan aangenaam
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 04 augustus 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.