Iedereen weet dat uitzonderingen de regel bevestigen. Daarover gaat dit verhaal. Niemand wil in principe in een Huis van Bewaring zitten, behalve in het Huis van Bewaring in Almelo. Beter gezegd in Hotel Huis van Bewaring. Daar bromt helemaal niemand over. Een verblijf in Hotel Huis van Bewaring is zogezegd crimineel lekker met comfortabel ingerichte kamers op een prachtige locatie in de stad, waar het stoplicht op rood springt en op groen, de stad waar altijd wat is te doen, zoals cabaretier Herman Finkers ooit grapte over zijn woonplaats. Overigens geen woord gelogen daarvan, want Almelo is allesbehalve saai en Hotel Huis van Bewaring juist het tegenovergestelde.
Spannend dus!
Rijksmonument
Hoe leuk en bijzonder is het om vrijuit te kunnen genieten in een voormalige justitiële inrichting? Echt een ware belevenis. Het complex aan de Wierdensestraat is sinds 2006 in gebruik als hotel. Samen met een voormalig bankgebouw en het zogenoemde Waaggebouw vormt het voormalige Huis van Bewaring een historische gevelwand. Het is daarom aangemerkt als Rijksmonument.
Pieter van Vollenhoven prijs
Nadat justitie in 1995 de panden verliet raakten de gebouwen in verval.
Vanaf 2004 werden ze verbouwd tot een hotel. De vroegere directeurswoning werd een fietsenstalling en woning, de dienstwoningen voor huismeester en bewaarders werden hotelkamers. De restauratie werd fenomenaal en leidde ertoe dat het hotel in 2014 hiervoor de Pieter van Vollenhoven prijs ontving.
Dat gegeven in combinatie met de historische achtergrond maken een verblijf in Hotel Huis van Bewaring tot een unieke ervaring. Boek een van de bijzondere themakamers in het hotel en u zult het aan den lijve ondervinden.
In tegenstelling tot een gewoon Huis van Bewaring is het hotel in Almelo voorzien van alle gemakken en comfort. Het hotel ligt mooi centraal en dichtbij het NS-station en is ook een mooie uitvalsbasis voor de meest avontuurlijke verkenningstochten door de historische stad en mooi Twente.
Bezienswaardig
Almelo ontstond al in de Middeleeuwen en is vooral bekend van de textielindustrie. In het Stadsmuseum, gevestigd in het monumentale Rectorshuis in het centrum, kunt u alles vinden over de bijzondere geschiedenis van de stad. Bezienswaardig in Almelo is bijvoorbeeld ook het monumentale Wevershuisje. Hier is onder meer een expositie te zien over weven en worden oude ambachten als spinnen en kantklossen gedemonstreerd.
Een klasse apart is Bakkerijmuseum De Meelzolder en het Huis van Katoen & Nu in de binnenstad. Hier valt onder meer een decor uit een cabaretprogramma van Herman Finkers te bewonderen, maar ook foto's van bekende Almeloërs, waaronder de bekende kunstenaar Herman Krikhaar, historische foto's en informatie over de geschiedenis van eredivisionist Heracles.
Naast allerlei bezienswaardigheden is Almelo ook gewoon gezellig met tal van mooie winkels en boetiekjes, heerlijke uitgaansmogelijkheden en veel groen in de buurt. Pak de fiets of de benenwagen en u bent in luttele minuten in het prachtige natuurgebied Gravenallee.
Gravenallee
Gravenallee is feitelijk de oprijlaan van huize Almelo met allemaal monumentale boerderijen en pachtgronden. De historische jachtlaan is ruim drie kilometer lang en eindigt bij het kanaal Almelo-Nordhorn. In totaal heeft de Gravenallee 16 kilometer aan wandel- en fietspaden en sprookjesachtige weggetjes. Het landschap is afwisselend met bos, heggen en singels.
Afwisselend. Dat is het juiste woord voor een verblijf in Hotel Huis van Bewaring in Almelo. Perfect voor mensen die eens los willen komen van geijkte patronen en denkbeelden, eens iets anders dan anders willen doen, open staan voor super bijzondere ervaringen. Zij zullen tot de conclusie
komen: Huis van Bewaring in Almelooo…Da’s zoo!