By Geke on Thursday, 25 July 2019
Category: Dagje uit

Openluchtmuseum (Lös Hoes) Ootmarsum is huiveringwekkend mooi!

De Nederlandse kunstschilder Frans Koppelaar noemde een museum ooit ‘een supermarkt waar niets verkocht wordt’. Toen ik dat las moest ik meteen aan het Openluchtmuseum in Ootmarsum denken. Er wordt inderdaad niet direct iets verkocht, maar ik was bij mijn bezoek wel meteen verkocht, want het is een prachtige voorziening in een schitterende omgeving.

Het museum brengt je terug in de tijd naar het Twente van vroeger door middel van een verzameling van achttien authentieke gebouwen met elk zijn eigen inventaris en verhaal. Voor even terug naar het plattelandsleven van zo’n honderd jaar geleden. Laat je meeslepen door het enthousiasme van gidsen en in een mum van tijd voel je je onderdeel van de boeiende historie over onder andere de ‘Heeren’, de bestuurders van vroeger, de commandeur, de Drost en de Hofmeier.

Open Huis

Het Openluchtmuseum ligt direct aan de rand van het sfeervolle centrum van Ootmarsum. Openluchtmuseum Lös Hoes, dat letterlijk open huis betekent. Een naam die gebaseerd is op het feit dat bewoners en het vee vroeger onder een dak, in dezelfde ruimte leefden. Doe je ogen dicht op locatie en je ruikt het stro, de paardenpoep en de varkensmest. Een onvoorstelbaar leven wat toch ook zo z’n charmes had.

Het Hoge Huys

Ooit bevonden de tuinen van de roemruchte Havezathe Het Hoge Huys, zoals het kasteel Ootmarsum in de volksmond genoemd werd, zich op de plek waar nu het Openluchtmuseum gevestigd is. Het gebouwencomplex van het kasteel, dat in het begin van de achttiende eeuw werd afgebroken, kent een roerige geschiedenis. Nadat de Duitse orde rond 1200 het gebouw had gesticht ten behoeve van de kruisridders was het tot 1580 in het bezit van de Duitse orde te Utrecht en Münster. In deze periode resideerden zestien Commandeurs op het kasteel. In 1640 trad de laatste commandeur uit de orde en ruilde zijn bezit Waldenburg bij Emmerich met de gebouwen van de commanderie Ootmarsum. Vanaf dat moment was de Commanderie Ootmarsum seculier bezit en werd Huis Ootmarsum genoemd.
Inmiddels is de plek van het vroegere kasteel een prachtig aangelegd groen ‘dorp’, gevormd door een groot aantal authentieke streekgebonden vakwerkgebouwen. Zij brengen de tijd van toen tot leven door middel van exposities, maquettes en oude gebruiksvoorwerpen, zoals een bakspieker. Hoe er destijds gewerkt werd is ook te zien bij demonstraties van oude ambachten. Daarnaast kun je genieten van rondleidingen en sagenvertellingen. De Twentse geschiedenis staat er bol van, zoals verschillende sagen over witte wieven. Mythische wezens, die vaak in verband worden gebracht met heksen en/of spoken. Huiveringwekkend mooie verhalen, waar je heerlijk over na kunt praten op een van de terrassen op het museumterrein onder het genot van koffie of een sapje.

Flora Ootmarsum

De geschiedenis mag dan bol staan van mooie verhalen. Ook het activiteitenprogramma van het Openluchtmuseum staat bol van activiteiten. Zo worden er jaarlijks bijvoorbeeld verschillende workshops gehouden en staat het zogeheten Flora Ootmarsum steevast op het programma. Voor Flora Ootmarsum staat het park van het Openluchtmuseum elk jaar tien dagen vol met bloemen, dit jaar 2019 van 26 juli tot en met 4 augustus. Flora Ootmarsum is al heel lang een traditie waarbij veel hobbykwekers hun beste planten even op een podium zetten, zodat veel mensen ervan kunnen meegenieten. Flora Ootmarsum is ontstaan vanuit een eenvoudige Fuchsia-Show in 1989 en is inmiddels een befaamd trefpunt voor amateur bloemkwekers en echte bloemenliefhebbers.

Siepelstad

En dan de omgeving van het Openluchtmuseum. Vlakbij het centrum van het sfeervolle Ootmarsum met talrijke steegjes en smalle straatjes. Een stadje dat ook wel bekend staat als Siepel (ui)stad, waar van alles te beleven valt voor jong en oud. Het stadje is ook een geweldige uitvalsbasis voor mooie fiets- en wandeltochten in de natuurrijke omgeving met onder andere het bijzondere Springendal. Bijzonder bezienswaardig in het stadje is met name de unieke H.H. Simon en Judaskerk, gebouwd in de stijl van Westfaalse Romano gotiek. Uniek in ons land, zoals ook het Openluchtmuseum ter plaatse uniek is in zijn soort. Het Openluchtmuseum is een bijzondere plek waar je geen enkele moeite hoeft te doen om te genieten. Dat gaat vanzelf als je er bent. En wil je langer dan een dag in de buurt blijven? Dat is zo geregeld. Kijk voor de verschillende overnachtingsmogelijkheden maar eens op de hotelarrangementen in Ootmarsum van Goedverblijf.nl.

Related Posts