By Geke on Samstag, 01. Dezember 2018
Category: Musea

Watersnoodmuseum maakt diepe indruk op iedereen

Met de bedoeling om het bijzondere van het Watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk onder de aandacht te brengen, krijg ik het nieuws voorgeschoteld over de totstandkoming van een Nationaal Preventieakkoord over gezond leven. Mooi en misschien toch ook wel passend bij het onderwerp over het museum.

Gezonde keuze

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat tijd spenderen aan een museumbezoek heel goed is voor lichaam en geest. Een gezonde keuze, zou je kunnen zeggen. Gezond omdat het ontspannend kan werken, maar ook rust kan geven. In een museum kun je op je gemak ronddwalen; kijken, voelen, leren, beleven! Nederland telt meer dan elfhonderd verschillende musea. Veel daarvan zijn meer dan de moeite van het bezoeken waard.

Ergste natuurramp

In die categorie valt zeker het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Ontspannend, rustgevend, maar vooral leerzaam, inzicht verschaffend. Inzicht in alle gebeurtenissen rondom de ergste natuurramp van de vorige eeuw, de Watersnoodramp in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Bijna tweeduizend mensen overleefden de ramp niet en honderdduizend mensen werden dakloos. Heel veel pijn en verdriet. Een verschrikking voor wie het meegemaakt heeft. Een stormvloed, die diepe littekens heeft achtergelaten en nooit vergeten mag worden.

Bijzondere verhalen

Met name in dat besef is het Watersnoodmuseum opgericht. Een museum, gevestigd in de vier caissons die werden gebruikt voor het sluiten van het laatste dijkgat tijdens de watersnood. Een museum dat gerund wordt door vrijwilligers, waarvan velen de ramp zelf hebben meegemaakt. Zij vertellen de bezoekers hun verhalen. Verhalen, die iedereen, uit alle lagen van de bevolking, raken; oud en jong, arm of rijk. Het museum werd in 2001 officieel geopend en wordt elk jaar door tienduizenden mensen bezocht.

Indrukwekkend inkijkje

Het museum biedt, met behulp van filmbeelden, verschillende kranten en fotomappen, een indrukwekkend inkijkje van de redding, de hulp en wederopbouw tijdens en na de watersnoodramp in Zeeland. Op een grote maquette staan de talloze dijkdoorbraken vermeld.

De verdronkenen

Ook is er sinds begin dit jaar het bijzondere kunstwerk ‘De verdronkenen’ van wijlen Miep van Riessen te zien. Zij maakte een vijfluik met alle namen van de 1836 slachtoffers van de watersnoodramp. Van elk slachtoffer borduurde ze in alfabetische volgorde de familienaam met voornamen en het geboortejaar. Het resultaat is een kunstwerk dat bestaat uit vijf panelen met een totale omvang van 1.34 bij 2.36 meter. Om stil van te worden.

Tentoonstellingen

Het Watersnoodmuseum geeft de gebeurtenis uit 1953 weer, de pijn en het verdriet die de ramp heeft veroorzaakt, maar kijkt middels tentoonstellingen ook verder naar rampen van nu elders in de wereld, die vergelijkbaar zijn met de watersnoodramp in 1953. Het is een museum met een educatieve functie en tegelijk een monument om te herdenken, te herinneren en te beseffen: dit nooit weer!

Goed verblijf

Het Watersnoodmuseum vindt u in Ouwerkerk, het oudste dorp van het voormalige eiland Duiveland in de mooie provincie Zeeland. Een van de zwaarst getroffen dorpen tijdens de Watersnoodramp. Anno nu een lieflijk dorp in een prachtige omgeving met naast het museum onder andere ook veel andere bezienswaardige monumenten die herinneren aan de Watersnood. Uw bezoek meer dan de moeite waard met volop mooie verblijfsmogelijkheden. Kijk daarvoor maar eens op hotelarrangementen van goedverblijf.nl