By Geke on Samstag, 07. April 2018
Category: Algemeen

Bezoek de Kaasmarkten!

Wie Nederland zegt, zegt molens, tulpen, maar vooral ook kaas. Een heerlijke lekkernij in talloze vormen en smaken. Jong, oud, belegen of met kruiden. De variatie is eindeloos en het is allemaal even lekker. Althans naar mijn smaak en ik ken eerlijk gezegd maar weinig mensen, die geen kaas lusten. Ik ken er ‘zegge en schrijve’ een in mijn hele omgeving. De massa smult ervan. Op brood, uit het vuistje, door de macaroni, over de lasagne, in de pannenkoek. Allemaal jammie!

Jammie oftewel fijn, zijn ook de Nederlandse kaasmarkten, waarvan er officieel nog maar vijf in Nederland bestaan namelijk in Alkmaar, Edam, Hoorn, Gouda en Woerden. Op de markten in Gouda en Woerden wordt nog echt gehandeld tussen de kaasboeren uit de regio en groothandelaren. Een waar schouwspel om dat mee te maken.

Alkmaar

Neem de wekelijkse kaasmarkt in Alkmaar, waar Goudse kaas af- en aangevoerd wordt door kaasdragers, die getooid zijn met een fraaie strooien hoed en een kleurrijk lint. Een marktmeester geeft uitleg in verschillende talen, variërend van Nederlands en Duits tot Frans en Spaans. De kazen worden op de markt geproefd, gekeurd, gekocht en gewogen in en om de Waag. De prijs van de kaas wordt bij handslag bepaald. Eenmaal, andermaal….Ik kan u zeggen dat ik meteen al ‘verkocht’ was bij een bezoek aan de kaasmarkt. Echt een belevenis, die je een keer in je leven meegemaakt moet hebben. Ook bijzonder is de kaasmarkt van Edam. Hier worden de populaire Edammer kazen aangevoerd met wagons en boten.

Groot spektakel

De kaasmarkt van Hoorn is een spektakel van jewelste omlijst met optredens van Westfriese dansgroepen. De kaas wordt van en naar de Roode Steen aan- en afgevoerd met wagens die voortgetrokken worden door paarden. De kaasdragers zorgen voor de aan- en afvoer van de kaas op de Roode Steen. De deelnemers figureren als kaaszetters, kaasmeisjes, marktmeester, kaasdragers, kaashandelaars en boeren.

Goudse kaasmarkt

De bekende Goudse kaas wordt wekelijks verhandeld op de Goudse kaasmarkt vlak voor de Waag. Boeren uit de regio brengen hun kazen met door paarden getrokken kaasbrikken naar de markt, waar ze worden gewogen, gekeurd en verkocht. Deze platronde, wielvormige kaas weegt minstens 15 kg per stuk. Tijdens de kaasmarkt is er ook weekmarkt en er zijn ambachtelijke werklieden die laten zien hoe men vroeger onder andere klompen, karnemelk en kaarsen maakte.

Woerden

En dan Woerden. Al sinds 1885 wordt in deze stad elke zaterdagmorgen kaasmarkt gehouden, waarbij heel veel mensen in klederdracht verschijnen, wat het geheel visueel meer dan aantrekkelijk maakt. Geweldig ook om te zien hoe er in no time haastige handel op de markt ontstaat en een traditioneel handjeklap tussen de kaasboeren uit de regio en de marktmeester. Prijzen worden op de authentieke kaasbel geschreven.

Het beste

Ondernemend Nederland is ervan overtuigd dat kaas het beste is wat het Nederlandse platteland te bieden heeft. Op uitgaansgebied zou ik de kaasmarkten zeker in de rij van beste uitjes willen noemen. De geweldige mix van handelsgeest met een vleugje folklore, die je op de kaasmarkt ziet, leidt tot een smaakvol, ontspannen vermakelijk, maar ook leerzaam dagje uit.

Je hoeft geen kaas te hebben gegeten van het productieproces om volop te genieten op een kaasmarkt. Niet langer over muizen, zou ik zeggen, maar kom er lekker genieten. Bijvoorbeeld in combinatie met een langer verblijf in de regio. Elke plaats heeft zo haar eigen charme met bezienswaardigheden en activiteiten. Mogelijkheden voor een lekker verblijf zijn er te over. Kijk in dit verband maar eens op hotelarrangementen op Goedverblijf.nl

Related Posts

Leave Comments